Fiber Optik Kablo Nedir ve Nasıl Çalışır?
Fiber optik kablo, elektronik sinyaller yerine ışık sinyalleri ile veri aktarımı sağlayan kablolardır. Fiber optik kablolar özellikle elektriksel parazitleri engelleyen bir yapıya sahiplerdir ve elektrik parazitlerin yoğun olarak oluşma ihtimalinin olduğu ortamlarda tercih edilmektedirler. Fiber optik kablolar aydınlatma ve neme karşı dayanıklı olmaları dolayısıyla da özellikle de çevre koşullarının zorlu olduğu yerlerde kurulan alan ağlarında kullanılmaktadırlar. Fiber optik kabloların single mode fiber optik kablo ve multi mode fiber optik kablo olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
Single Mode Fiber Optik Kablo nedir?
Single Mode (tek modlu) fiber optik kablolar, kıl ile imal edilen kablo tipidir. Single Mode fiber optik kablo, ışığı tek bir modda hareket ettirmektedir ve bu ışık tek bir dalga boyundadır.
Single mode fiber optik kablonun çalışma prensibi, uzun mesafeli alanlar fiberdeki saçılma ve zayıflama değerleri de göz önünde bulundurulduğunda, çok uzun mesafelerde güçlendiriciye gerek olmadan kullanılabilmelerini sağlamaktadır. Single mode fiber optik kablolar genelde uzun mesafe haberleşmelerinde kullanılırlar. Single mode fiber optik kablolar genelde 9/125 mikron çapındadırlar. 9 = Kor çapı 125 = cladding çapı şeklinde ifade edilmektedirler.
Multi Mode Fiber Optik Kablo nedir?
Multi mode fiber optik kablolar, transferi çoklu yol üzerinden gerçekleştirmektedirler ve kısa mesafeli veri transferi için ideal bir tercih oluşturmaktadırlar. Multi mode fiber optik kablolar gelende birçok modu birçok dalga boyundan taşıyabilen kablolar olarak bilinmektedirler. Multi mode fiber optik kablolar daha çok, veri çeşitliliğinin çok olduğu geniş alan ağları ve otomasyon cihazlarının kontrolü gibi uygulamalarda kullanılmaktadırlar. Multi mode fiber optik kablolar genelde 50/125 mikron ve 62.5/125 mikron olarak iki çeşittir.
Multi mode fiber optik kablolar internet uygulamaları için bant genişliğinden faydalanma imkanı da sunmaktadırlar. Multi mode fiber optik kablolar, Token Ring, Fast Ethernet, FDDI, Ethernet ve ATM gibi endüstriyel anlamda fiber optik ağ protokolleri ile de uyumludurlar.
Fiber Optik Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Core (Kor çapı) Nedir?
Fiber optik kablolar çok saf camdan imal edilmişlerdir. Fiber optik kabloların cam kısmı 125 mikrondur. Ancak içinde ışığın geçtiği kısım single mode fiber optik kablolar için 9 mikron multi mode fiber optik kablolar içinse 50 mikron veya 62.5 mikrondur. Korun malzemesinin kırılma indeksi etrafındaki camdan daha yüksek olduğu için seyahat eden ışık kor içerisine hapsolmak zorunda kalır. Bu prensip aynı zamanda Sinel yasası olarak da bilinmektedir.
Cladding Nedir?
Cladding ise, fiber optik kabloda yer alan korun etrafındaki cam cekettir ve buranın kırılma indisi korun kırılma indisinden daha düşüktür. Böylece harici elektromanyetik dalgalar fiber optik kablonun iletim kalitesini düşürememektedir.
MFD Nedir?
Mode Field Diameter = Işık kor içerisinde hareket ederken, bir miktar dışarı çıkar ve tekrar kor içerisine geri döner. Işığın hareket ettiğin bölgenin çapına MFD denir. MFD değişik dalga boylarında değişik değerler gösterebilir, bu sizi yanıltmasın çünkü farklı dalga boylarındaki ışıklar farklı güzergahları takip edebilirler.
UV coating Nedir?
Fiber optik kabloların kendisinin camdan imal edildiğinden yukarıda bahsetmiştik. Cam çok kırılgan olduğu için yüzeyinin dış etkenlere karşı korunmasında plastik türevi bir malzeme kullanılır. Ancak üretim esnasında bu malzemenin kuruması için ısıtmak yerine ultra violet (UV) ışık verilerek çok hızlı bir şekilde kuruması sağlanır. UV olmasının tek nedeni budur. Yani camı, plastik bir koruma malzemesi ile kaplamanın en hızlı yöntemi UV ışık verilerek kurutulmasıdır. Yoksa fiber optik kabloyu kurumaya veya fırına vermemiz gerekebilirdi.
Fiber Optik Ekleme Nasıl Yapılır?
Fiber optik ekleme, 2 türlü yapılabilmektedir. Birincisi, Fusion splice olarak bilinen kaynak makinesi diğeri ise mekanik eklerdir.
Fiber Optik Kablonun Bükülme Çapı Nedir?
Tüm kablolarda olduğu gibi, fiber optik kablonun bükülme çapı da kablo çapı x 20’dir. Ancak fiber optik kablolar ODF olarak bilinen Optik dağıtım ve sonlandırma kutularında uzun süre çıplak olarak muhafaza edileceğinden minimum bükülme çapı 3cm olarak ayarlanmıştır. Kısa vadede (örneğin montaj esnasında) bundan daha küçük çaplara da bükülmesinden bir problem olmaz. Fiber optik kablolar ise, çıplak fiberleri koruduğu için buradaki bükülme çapı fiber optik kablonun çapı x 20 olarak tabir edilir. Örneğin, fiber optik kablonun çapı 1cm ise, en çok 20 cm çapında bir bükülmeye izin verilir – uzun vadede.
Fiber kablo nedir kullanım alanları nelerdir?
Fiber optik kablo veri iletimi için özel tasarlanmış silika (cam) veya plastikten üretilen yüksek hızlı kablolardır.Kullanım alanları ; haberleşme teknolojisi, havacılık, demir yolu sinyalizasyonu ve elektrifikasyonu, trafik kontrolü, reklam panoları, elektronik aygıtların bağlantısı, santraller arası bağlantı, bina içi sistemler, nükleer enerji santrallerinde yani haberleşme ve veri iletimi ve yan kullanım alanlarında hemen hemen her sektörde kullanılır. Ayrıntılı bilgi için “Farklı Sektör ve Alanlarda Fiber Optik Kullanımı ” makalemizi de inceleyebilirsiniz.
Fiber optik kablo hangi malzemeden yapılır?
Cam yani silikadan yapılan fiber optik kablolar gibi saf cam olmayan yani plastikten yapılan fiber optik kablolar da vardır. Maliyet açısından plastik malzemeden yapılan fiber optik kablolar daha avantajlıdır fakat yüksek hızlı veri iletimi için cam yani silikadan üretilen fiber optik kablolar daha avantajlıdır.
Fiber internet nasıl çalışır?
Fiber internet, fiber optik kablolarla sağlanan erişim sistemine verilen isimdir. Veriler, elektrik yerine ışığı ileten cam veya plastik tellerden oluşan fiber optik kablolar üzerinden taşınır. Fiber kablolar sayesinde fiber internet hızı diğer internet bağlantılarına göre daha yüksek olur.
Sonuç
Fiber optik kablonun ne olduğu ve nasıl çalıştığı ile ilgili kısaca bilgi vermeye ve fiber optik kablolar ile ilgili sıkça sorulan soruları yanıtlamaya çalıştık. Fiber optik kablolar ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz www.sfpturkiye.com web sitemizi ziyaret edebilir, fiber optik kablolar ile ilgili diğer makalelerimizi inceleyebilirsiniz.
02122705732 – 02122705737