Fiber Altyapılarda ODF’nin Yeri
Fiber optik sonlandırma uygulamalarında, yoğun kablo karmaşası, uygulayıcıların yaşadığı temel ve en kritik problemlerden biridir. Fiber sonlandırma işlemi ve bu işlem esnasında gerekli uygulama malzemelerinin kolaylıkla kullanımı, bu malzemelere erişimin kolaylaştırılması ve bu hassas ürünlerin dış etkenlerden korunması için fiber patch panel, yeraltı ek kutusu, sonlandırma kutusu ve optik dağıtım çatısı gibi belli başlı koruyucu ekipmanlar yaygın olarak uygulama tipine ve saha koşullarına göre kullanılmaktadır.
Bu makalemizde yukarıda bahsettiğimiz koruyucu ekipmanlardan olan optik dağıtım çatısından bahsedeceğiz. Özellikle yoğun fiber kullanımı olan lokasyonlarda (veri merkezi gibi) daha düşük maliyet ve daha az yer kaybı sağlamak için optik dağıtım çerçeveleri (ODF) yaygın olarak kullanılmaktadır. Şimdi sizlerle optik dağıtım çatısı nedir bundan bahsedelim:
1.Optik Dağıtım Çatısı (ODF) nedir?
Optik Dağıtım Çatısı veya bir diğer adı Fiber Dağıtım Çerçevesi, ODF’nin (Optical Distribution Frame) tam adıdır. Telekomünikasyondaki anlamı ise ODF, optik iletim sisteminde fiber kabloları sonlandırmak ve dağıtmak için gerekli bir teknolojidir.
Daha detaylı olarak tanımlamak gerekirse ODF, optik kablo terminalinin fiber füzyonla birleştirilmesi, optik konektörlerin kurulumu, optik kabloların yerleştirilmesi, fazla pigtaillerin depolanması ve optik fiberlerin korunması için kullanılır. Makalemizin geri kalan kısmında ODF türleri yapıları ve işlevlerine göre kullanımını inceleyeceğiz.
2.İşlevlerine ve Tasarımına Göre ODF
2.1 İşlevlerine Göre ODF Çeşitleri
Yapıya veya montaj türüne göre üç ana optik fiber dağıtım çerçevesi vardır. Bunlar; duvara monte ODF, rafa monte ODF ve kabinet tip ODF’dir.
2.1.1 Duvara Monte ODF
Duvara monte optik dağıtım çerçevesi genellikle iç kısımda bir dağıtım paneli içeren bir kutu yapısıdır. ODF duvar montajı, az sayıda optik kablo ve optik çekirdeğin bulunduğu yerlerde doğrudan duvara monte edilmeye uygundur.
Dış mekân uygulamasında ise ODF kutusu, yağmurdan, güneş ışığından, tozdan vb. kaynaklanan zararlara karşı dayanıklıdır.2.1.2 Rafa Monte ODF
Rafa monte optik dağıtım çerçeveleri genellikle modüler bir tasarıma sahiptir. Yüklü fiber optik adaptörlerle önceden monte edilmiş veya yüksüz açık bir adaptör olabilmektir. Optik kabloların sayısına ve özelliklerine göre ilgili modüler kasetleri veya adaptörleri seçilebilir ve esnek bir şekilde rafa monte edilebilir.
Çoğu raf montajlı optik dağıtım çerçevesi 1U 19″ rafa monte edilir. Bu, fiber optik dağıtım çerçevelerinin gelecekteki gelişimi için uygun koşulları sağlayabilecek geleceğe yönelik bir yapıdır. Standart raf boyutu 1U 19″‘dir. Bazı satıcılar ayrıca birleştirilebilen 3U 4U veya daha fazla raf alanına sahip ODF sağlayabilir.
2.1.3 Kabinet Tip ODF
Kabinet tip optik dağıtım çerçevesi, kilitlenebilir ön kapı ve yan panellerle kapalı bir yapıya sahiptir.
Kabin tip optik dağıtım çerçevesi, özel kurulum için açık çerçeveli kabinlerden, temel yapılandırılmış kabin ODF’sine veya kapılar, fiber patch paneller, slaytlar, modüler kasetler vb. gibi tam bir montaj setine sahip yüklü bir kabine kadar farklı tiplerde mevcuttur. Optik dağıtım çerçevelerinin birçoğu sağlam bir yapıya ve güzel bir görünüme sahip olan alüminyumdan yapılmıştır. Makine odasının kurulumunu ve düzenlemesini kolaylaştırmak için dış boyutlar mevcut iletim ekipmanının standart rafıyla tutarlı olmalıdır. Ayrıca temizlik gerektiren bilgisayar odaları için görünüm renginin, bilgisayar odasının genel tonuna benzer olmasına dikkat edilmelidir.
2.2.Tasarımına Göre ODF Çeşitleri
2.2.1 Mini ODF
Mini ODF, duvara monte ODF’nin mini versiyonu olarak kabul edilebilir. Normal duvara monte ODF ile oldukça aynı şekildedir. Aradaki fark fiber kapasitesinden oluşmaktadır. 48 fiber kablo kapasitesine kadar mini duvara monte optik dağıtım çerçevesi mevcuttur.
2.2.2 Yüksek Yoğunluklu ODF Rafa Montaj
Fiber optik kablolamanın hem yönetilebilirliğini hem de uyarlanabilirliğini ve maliyet verimliliğini dikkate alınması gerekmektedir. Açık tasarıma sahip yüksek yoğunluklu ODF, en karmaşık FTTX (Fiber to the X) ağları için bile esnek ve ölçeklenebilir bir çözüm sağlar.
2.2.3 Hibrit Dağıtım Çerçevesi
Ağ entegrasyonunun derecesi arttıkça, yüksek yoğunluklu optik dağıtım çerçevesi ihtiyacı doğmaktadır. Bir optik-dijital hibrit dağıtım çerçevesi ODF, DDF (Dijital Distribution Frame) ve PDU’yu (Pwer Distribution Unit-güç dağıtım birimi) tek bir ünitede birleştirilmektedir. Fiber kabloların hücreye, binaya, uzak modüle ve kablosuz baz istasyonuna SMB (Server message block – Sunucu İletim Bloğu) dağıtım çerçeveleri için idealdir.
Bir ODF’in projemize uygun seçimini yapabilmek için belli başlı temel kriterleri atlamamak gerekmektedir. Buna göre, doğru ODF nasıl seçilir, hangi kriterlere dikkat edilir. Birazda bu kriterlere göz atalım.
3.ODF Seçim Kılavuzu
Fiber optik ağ yapımında ODF seçimi önemli bir konudur. Profesyonel bir ağ yöneticisi, ODF türlerinin yanı sıra kurulum yeri, fiber port sayıları, yönetilebilirlik, koruma ve fiber sayısı kapasitesi gibi diğer faktörleri de dikkate almalıdır. Şimdi bahsettiğimiz kılavuz kriterleri arasında fiber sayılarımızı inceleyelim.
3.1 Fiber Sayıları: Veri merkezi ve diğer projelerde fiber sonlandırmadaki yoğunluk ile birlikte buna paralel olarak ODF ihtiyacı da artmaktadır. Piyasada fiber sonlandırma için 12 porttan 2880 porta ve daha fazla porta kadar ODF mevcuttur. Projedeki uygun fiber sayısını belirledikten sonra ona uygun port sayısını bu şekilde seçmek mümkündür. ODF seçimin de fiber sayıları kadar bu yüksek kapasiteli fiberin yönetimi de önemlidir.
3.2 Yönetilebilirlik: ODF’lerde yönetilebilirlik konusu çok önemlidir. Çünkü fiber optik kablolarınız ve konnektörlerinizi işleyebilmek adına, ODF’ler teknisyenlere kolaylık sağlamalıdır. ODF’in giriş ve çıkış bağlantıları, kolay erişim ve yanlış bağlantıları önleyebilmesi gerekmektedir. Bu ODF’nin yeterli yönetim alanı olması demektir. Ayrıca yanlış bağlantıarın önlenebilmesi adına ODF’ye takılan adaptörlerin fiber optik konnektör renkleriyle aynı olması gerekliliği vardır.
3.3 Koruma: Optik dağıtım çatılarında fiber bağlantılar ODF içinde entegre halde bulunur. Fiber optik bağlantılar çok hassas olması nedeniyle, bu bağlantıların ve ağın güvenirliliği de önemlidir. Bu nedenle iyi korumalı bir ODF, fiber optik bağlantıların toz veya stresten kaynaklanan hasarlardan daha az etkilenmesini sağlayabilmektedir.
3.4 Kurulum Yeri
Optik dağıtım çatılarının nasıl bir şekilde ve nereye kurulacağı da önem arz etmektedir. Kurulum yerinin ortamın iklim koşulları, güvenlik seviyesi, fiber hattının kapasite yoğunluğu gibi farklı faktörler göz önüne alınarak seçilmesi gerekmektedir. Bu faktörlere göre seçilen kurulum yeri de ODF’mizin hangi tür bir tasarıma sahip olacağıda çok önem arz etmektedir.
3.5 Fiber Core Kapasitesi
Fiber sayısı kapasitemizi belirlemek için, maksimum kıl fiber sayımıza göre ODF’mizi seçebiliriz. Piyasada ODF en düşük 12 core bulunabilmesi ile beraberinde telekomünikasyon ağları gibi yüksek yoğunluklu dağıtımlar için ise 2880 core ve daha fazla kapasitesi olan ODF’ler tercih sebebidir.
3.6 İşlevsellik
Fiber sonlandırma, fiber sabitleme ve fiber optik koruması gibi önemli faktörleri depolama yani işlevselliği bir başka deyişle çok amaçlı olmasıdır.
Bu makalemizde hangi tür optik dağıtım çatısının (ODF) sizler için daha uygun olduğunu belirlemenize fayda sağlayacak bilgiler paylaştık. ODF ve ürün grubumuzda bulunan diğer fiberoptik ve network çözümlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için www.sfpturkey.com.tr ya da gigacomturkey.com web sitelerimizi inceleyebilir aynı zamanda Fiberoptik ve Network ürün grubumuz ve SFPTURKEY/SFPTÜRKİYE, GEMAXX markalarımız hakkında da daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Uygun fiyat teklifi istemek ya da satın almak için;
(0212) 2705737 – (0212) 2705732 numaralarını arayarak,
satis@sfpturkey.com.tr e-posta adresimizi kullanarak irtibata geçebilirsiniz.
Satış temsilcilerimize 0555 0908737 numarasından ulaşmanız mümkündür.
SFPTÜRKİYE, SFPTURKEY ELEKTRONİK İth. İhr. Tic. Ltd. Şti’ nin TPE onaylı markasıdır.
#Yapilandirma #Konfigurasyon #Aganahtari #QoS #VLANS #SFP #optikmodul #Port #fiberoptikaliciverici #donanim #yazilim #uyumluluk #SFPTürkiye #SFPTURKEY #fiberswitch #mediaconverter #gemaxxnetwork #gigacom #gigacomturkey #odf #yonetilebilirlik #kabinet #2880core #pdu #FTTX #hibritdagitimcercevesi #dagitimcercevesi #kurulum #data #unit #optical #distribution #frame