Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı RJ45 Mİ SFP Mİ? 1G BAĞLANTILARDA HANGİ PORT TİPİ TERCİH EDİLMELİ?

RJ45 Mİ SFP Mİ? 1G BAĞLANTILARDA HANGİ PORT TİPİ TERCİH EDİLMELİ?

- SFPTurkiye Editor
networkswitch

RJ45 Mİ SFP Mİ? 1G BAĞLANTILARDA HANGİ PORT TİPİ TERCİH EDİLMELİ?

1G bağlantılar için SFP portları veya RJ45 Ethernet portları olan bir erişim anahtarından hangisini seçmemiz gerektiği her zaman üzerine düşünülmesi gereken bir konudur. Her iki port tipi de 1G’ de çalıştırılabilir ancak bağlantı tür ya da ihtiyacına göre farklılıklar gösterirler. Bu makalemizde SFPTÜRKİYE olarak, kullandığımız cihazların SFP ve RJ45 portlarının avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırmalar ve örneklendirmelerle anlatarak sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

1. 1G Bağlantılarda RJ45 ve SFP Portu Arasındaki Farklar Nelerdir?

     1.1. Bağlantı Türleri

RJ45 bağlantı noktaları ile SFP bağlantı noktalarının diğer birçok özelliğini belirleyen en temel fark bağlantı türüdür. RJ45 bağlantı noktaları, genellikle bir bilgisayar veya router ’ı (yönlendirici) bağlamak için kullanılan Cat5, Cat6 gibi RJ45 Ethernet kablolarını destekler ve autonegotiation (otomatik anlaşma) özelliğine sahiptir. Autonegotiation, bir ağ arabiriminin kendi bağlantı parametrelerini (hız ve çift yönlü) başka bir ağ arabirimiyle otomatik olarak koordine etme yeteneğidir. SFP anahtarları açısından, SFP bağlantı noktaları daha çok yönlüdür ve singlemode ya da multimode fiber altyapısını destekleyen SFP modülleri kullanabildiğiniz gibi Cat kablolu bakır altyapısına dönüşü sağlayan SFP modüllerin kullanımını da destekler.

1.2 Maksimum İletim Mesafesi

Maksimum iletim mesafesi, kullanılan RJ45 ve SFP bağlantı noktaları nedeniyle çok değişir. RJ45 bağlantı noktaları, 1G bant genişliğinde maksimum 100 metre mesafeyi destekler, bu da onu bir ev veya küçük ofis ağı için fazlasıyla yeterli kılar. SFP bağlantı noktaları ise daha uzun mesafelerdeki iletişime de destek verir. SFP portuna bağlanan MMF (multimode fiber) kabloları 550-600 metreye, SMF (singlemode fiber) kabloları ise 150-200 kilometreye kadar ulaşabilir. (Daha detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz. ) SFP portuna takılan bir RJ45 SFP modülde ise Cat kablo kullanılacağı için bağlantı yine ortalama 100 metrelik bir sınırlama içinde kalacaktır.

 

2. RJ45 veya SFP Bağlantı Noktasını Seçerken Dikkat Edilecek Hususlar

Bağlantı mesafesi 100 metrenin üzerine çıktığında, Ethernet kablolu RJ45 Ethernet portu yerine fiber SFP modüllü SFP portunun tercih edilmesi gerektiğini az önce ifade ettik. Tabi bu durum yine 1G bant genişliğini baz alarak yaptığımız bir değerlendirmedir ve bant genişliği değiştikçe bu durum da değişecektir. Vurgulamamız gereken bir başka kritik nokta ise, bağlantının 1G’ de 100 metrenin altındayken port türüne göre sağladığı avantaj ve dezavantajlardır. Şimdi kısaca, RJ45 veya SFP bağlantı noktalarından birini kısa mesafelerde kullanacağımız durumlarda başka hangi etkenlere dikkat etmemiz gerektiğini inceleyeceğiz.

2.1 Güvenlik & Güvenilirlik 

Bu bölümde güvenlik ve güvenilirlik durumlarının en önemli faktörü olan bakır kablo ile fiber kabloyu karşılaştıracağız.

Bakır kablo elektrik akımı kullanır. Hasar görürse, eskirse veya yıpranırsa kısa devre yapabilir ve hatta yangına neden olabilir. Fiber kablolarda veri aktarımı ışık sinyallerinin üzerinden gerçekleştiği için böyle bir sorunla karşılaşmayız. Bu da fiber kabloları bakır kablolardan, dolayısıyla sfp portlarını rj45 portlarından avantajlı kılar. Ayrıca fiber optik kablolar, bakır kablolarda sorun olabilen elektromanyetik parazitten (gürültü) etkilenmez. Bu durum, fiber optik kabloları, yüksek voltajlı elektrik hatları veya çok sayıda elektronik ekipmanın bulunduğu alanlar gibi yüksek düzeyde elektromanyetik parazitin oluşabileceği ortamlarda daha güvenilir hale getirir.

2.2 Gecikme Süresi (Latency)

Bağlantı yapacağımız iki cihaz arası mesafe önemli derecede uzak ise, SFP bağlantı noktaları, RJ45 bağlantı noktalarına kıyasla daha düşük gecikme süresine sahiptirler. Yapılan bir araştırmaya göre 23° ortam sıcaklığında fiber bağlantıda 3ms, bakır bağlantıda ise 13ms gecikme süresi tespit edilmiştir. Bu değer sıcaklık değeri ile doğru orantılı bir biçimde değişmektedir.

2.3 Güç Tüketimi

SFP bağlantı noktaları, RJ45 bağlantı noktalarına kıyasla daha düşük güç tüketimine sahiptir. SFP portları genellikle ortalama olarak 0,7 Watt kullanırken RJ45 portları, kablonun uzunluğuna bağlı olarak 2-5 Watt’ a kadar enerji ihtiyacı duyar. Özellikle büyük bir ağda, ya da veri merkezinde bu tüketim farkı çok daha belirgin olacaktır.

2.4 Network altyapısının ileriye dönük olarak kurgulanması

Yakın zamanda daha yüksek bant genişliğine, örneğin 10 Gbps’ ye geçmeyi planlıyorsanız hem fiber optik kablolu hem de bakır kablolu kullanımı destekleyen SFP bağlantı noktaları, yalnızca RJ45 Ethernet kablo kullanımını destekleyen RJ45 bağlantı noktalarına kıyasla daha çeşitli kullanım imkanına sahiptir. Ayrıca RJ45 portlarında en fazla 100 metreyi destekleyen cat kabloları kullanabilirken SFP portlarında singlemode ve multimode kabloları kullanabilir ve cihazınızı farklı uygulama ve daha uzun mesafelerde kullanmak üzere yeniden yapılandırabilirsiniz. İki cihaz arasında RJ45 portlarını kullanarak bağlantı sağlamak istediğiniz her durumda bağlantı başına bir adet bakır kablo kullanmalısınız. Fiber kablolama tarafında ise örneğin, bir MTP/MPO konnektör ucundan 8,12 ve 24 duplex LC gibi çok sayıda fibere ayrılan fiber breakout patchcordlar sayesinde tek bir kablo ile birden fazla SFP portu arasında bağlantı sağlayabilirsiniz. Bu da altyapınızdaki kablo yoğunluğunun düşürülmesi açısından önemli bir avantaj sağlayacaktır.

 

2.5 Maliyet 

RJ45 Ethernet bağlantı noktası ve SFP bağlantı noktası uygulama kısmında aynı hızda çalıştığından, Ethernet anahtarlarını bağlamak için RJ45 bağlantı noktalarını seçmek daha ekonomik olabilir, çünkü RJ45 bağlantısı hem alıcı-vericiler hem de bu alıcı-vericilere karşılık gelen kablolarla SFP bağlantısına göre daha uygun fiyatlıdır. Bakır kablolama ve RJ45 konektör, daha hızlı sonlandırma, daha ucuz ekipman ve herhangi bir arabirim olmadan, yani direkt olarak cihazlara bağlanabilmesi özelliğiyle altyapı tarafında kısa vadede daha az maliyetli olmaktadır. Fakat geleceğe dönük planlarınız varsa fiber kablonun kullanım ömrü boyunca toplam maliyeti daha düşüktür, daha dayanıklıdır, bakımı daha ucuzdur ve daha az donanım gerektirir. Ayrıca SFP bağlantı noktaları, fiber SFP modüllerin yanı sıra RJ45 bakır SFP modülleri de çalıştırabildiği için port verimliliği açısından RJ45 bağlantı noktalarına göre daha avantajlı bir konumdadır.

 

3. RJ45 ve SFP Bağlantı Noktası Uygulama Senaryoları

3.1 İki Bina Arasındaki Bağlantılar

Örneğin aralarındaki mesafe 80 metre olan iki bina arasında bağlantı yapmak istiyoruz. Bu tip bir uygulamada cihazlarımızdaki RJ45 portlarını mı yoksa SFP portlarını mı öncelikle tercih etmeliyiz?

Maliyet tasarrufu açısından iki binayı birbirine bağlamak için RJ45 portlarını kullanmak mantıklı gibi gözükebilir. Fakat switchler iki ayrı binada olduğu için daha fazla faktör dikkate alınmalıdır. Eğer iki binanın ayrı elektrik güç girişleri varsa, aralarında bakır kablo kullanmak topraklama döngüsü sorunlarına neden olabileceği için fiberoptik kablo kullanmak daha tercih sebebi olabilir. Ayrıca fiber tarafında zırhlı tipte kablolar olduğu için yeraltı kablolaması yapılması gibi durumlarda kemirgenlere karşı CAT yani bakır kablolara nazaran daha dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bu değerlendirme böyle bir uygulamanın diğer değişkenlerini sabit olarak ele aldığımız durumda geçerli olmaktadır. Farklı durumlarda CAT yani bakır kablolamanın da tercih edilmesi gereken durumlar oluşabilir. Bir önceki başlıkta bahsedilen, her bir bağlantı için ayrı ayrı kablo gerektiren RJ45 portları, tek bir breakout patchcord ile birden fazla bağlantı gerçekleştirmeye olanak tanıyan SFP portlarına göre kablolama tarafında daha dezavantajlı konumdadır. Altyapı sonlandırma tarafında ise; bakır kablolama için keystone jack gibi parçalar, fiber sonlandırma tarafındaki pigtail, adaptör ve fiber ek kaseti gibi malzemelere göre kıyasla çok daha uygun maliyetlidir.

3.2 Kabinet içerisindeki Bağlantılar

Aynı kabinet içerisinde bağlantılar oluştururken, RJ45 portları yerine genelde SFP portları kullanılıyor. Bu çözüm çok maliyetli olmasına rağmen kullanıcılar neden bu şekilde bir yol izliyor?

Bu sorunun cevabı switchleri aynı kabinet içerisinde kullanmakla ilgilidir. Böyle durumlarda, elektriksel parazite neden olabilecek RJ45 bağlantı noktası yerine SFP bağlantı noktası tercih edilir. Bir başka sebep ise de güç tüketimi olabilir. 100’den fazla bağlantı olduğunda, SFP bağlantı noktalarını seçmek, Ethernet bağlantı noktalarından daha fazla güç tasarrufu sağlar. Ayrıca SFP portlu switchlerde hem fiber hem de bakır transceiverlar kullanılabildiği için bu durum port sayısından tasarrufu da beraberinde getirir. Başka bir neden ise yoğun kablolamaların olduğu alanlarda, uplink portlarının fiberoptik kablolarla bağlanması, ana bağlantı kablolarının daha rahat etiketlenebilmesi ve kullanımdaki bakır kablolardan rahatlıkla ayırt edilebilmesini sağlamasıdır.

Bu makalemizde sizlere 1G bağlantı üzerinden yapacağımız uygulamalarda SFP mi yoksa RJ45 portları mı tercih edilmelidir çeşitli örneklerle anlatmaya çalıştık. Özetlememiz gerekirse, her iki port tipinin de avantaj ve dezavantajları olmasının yanı sıra SFP portlarında hem fiber hem de bakır transceiver kullanılabildiği için daha fonksiyonel ve ileriye dönük uygulamalarınız için daha uygun bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. RJ45 ve SFP portları hakkında daha fazla bilgi almak için www.sfpturkey.com.tr ya da www.gemaxxnetwork.com web sitelerimizi inceleyebilir aynı zamanda Fiberoptik ve Network ürün grubumuz ve SFPTURKEY/SFPTÜRKİYE, GEMAXX markalarımız hakkında da daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Uygun fiyat teklifi istemek ya da satın almak için;

(0212) 2705737 – (0212) 2705732 numaralarını arayarak,

satis@sfpturkey.com.tr e-posta adresimizi kullanarak irtibata geçebilirsiniz.

Satış temsilcilerimize  0555 0908737 numarasından ulaşmanız mümkündür.

SFPTÜRKİYE, SFPTURKEY ELEKTRONİK İth. İhr. Tic. Ltd. Şti’ nin TPE onaylı markasıdır.

#RJ45 #SFP #1G #baglantituru #singlemode #multimode #cat5 #cat6 #cat7 #bantgenisligi #bandwidth #fiber #ethernet #transceiver #switch #erisimanahtari #ag #network #SFPTürkiye #SFPTURKEY #GeMaxx #rackkabinet  #server #patchpanel #uplinkport #comboport #SMF #MMF #copper #fiber #altyapi #mesafe  #bakirkablolama #fiberkablolama #sfpport #rj45port #copper #yonetilebilirswitch

 

 

 

 

Related Posts

Yorumunu kaldır