Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı YÖNETİLEBİLİR VE YÖNETİLEMEZ AĞ ANAHTARI (NETWORK SWITCH) ARASINDA NASIL SEÇİM YAPILIR?

YÖNETİLEBİLİR VE YÖNETİLEMEZ AĞ ANAHTARI (NETWORK SWITCH) ARASINDA NASIL SEÇİM YAPILIR?

- SFPTurkiye Editor

Yerel alan Ethernet ağları, cihazların bağlantısını sağlamak için çeşitli ağ donanımları kullanır. Ağ anahtarları, ağın beyni gibi davrandıkları ve belirli bir Yerel Alan Ağı (LAN) üzerindeki cihazların etkili bir şekilde bağlanmasına yardımcı oldukları için aralarında en önemlisidir. Bu anahtarlar, bir hedef kaynaktan bir mesaj alır ve bunu istenen cihaza iletir, böylece bir Yerel Alan Ağı üzerindeki cihazlar arasında etkili bir veri iletimi sağlar. Günümüzde artan önemleri nedeniyle, çeşitli özellik ve konfigürasyonlarda tasarlanmaktadırlar. Bazen portlarına, malzemelerine veya diğer faktörlere göre farklılaştırılırlar. Tüm bunlara rağmen, temelde iki kategoriye ayrılırlar: Yönetilebilir ve yönetilemez anahtarlar. Bu anahtarların farkları nelerdir? Uygulamalarınız için doğru anahtar hangisidir? Bu makalemizde SFPTÜRKİYE olarak hangi ağ anahtarını seçmeniz gerektiği konusu hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

1. Yönetilebilir ve Yönetilemez Ağ Anahtarları Arasındaki Temel Farklılıklar Nelerdir?

Yönetilebilir bir ağ anahtarı, ağ yöneticisine Yerel Alan Ağı trafiğini kontrol etme, yönetme ve önceliklendirme esnekliği sağlar. Bununla birlikte, yönetilemez bir anahtar, Yerel Alan Ağ üzerindeki cihazların kullanıcı müdahalesi olmadan birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir tak ve çalıştır anahtarı gibi çalışır. Aşağıda bu iki ağ anahtarı arasındaki diğer önemli farklardan bahsedeceğiz.

1.1 Konfigürasyon Özgürlüğü

Yönetilebilir anahtarlar, kullanıcıların Yerel Alan Ağını yönetmesine, yapılandırmasına ve izlemesine olanak tanır. Kullanıcıların yeni Yerel Alan Ağ’ları oluşturmasına, daha küçük cihazları ayırmasına olanak tanır ve kullanıcıların trafiği etkili bir şekilde yönetmesine yardımcı olur. Yönetilebilir ağ anahtarları, cihaz veya ağ arızası durumunda kullanıcıların verileri kurtarmasına olanak tanıyan gelişmiş özelliklerle birlikte gelir. Ayrıca veri kurtarmaya da izin verirler.

Yönetilemez anahtarların kullanımı kolay olabilir, ancak sabit bir yapılandırmayla gelirler, bu da ağlarda değişiklik yapamayacağınız anlamına gelir. Bu nedenle, en çok kullanıldığı yer sınırlı veri alışverişine sahip yeni kurulmuş ve gelişme aşamasındaki şirketlerdir. HUB ise birbirine bağlı cihazlar arasında veri iletimi sağlayan ve yönetimsel özellikleri bulunmayan ağ bağlantı cihazlarıdır. Aynı ağ üzerindeki iki bilgisayar veri alışverişi yapmak istediğinde, bu veriyi Hub’a göndermiş olur. Hub, alıcı ayrımı yapmaksızın ona gelen tüm verileri ağdaki cihazlara iletir. Bu aşamada sadece alıcı olarak seçilen Hub cihazı, verinin tamamını aynı ağ üzerindeki tüm bilgisayarlara iletir. Bu nedenle trafik yoğunluğu arttığı için performansta düşüş görülür.

1.2 Performans Yönetimi

Performans söz konusu olduğunda yönetilemez anahtarların avantajı, tak ve çalıştır özelliği ile hemen devreye alınabiliyor olmasıdır. Özel bir ayar yapmaya gerek olmayıp, verimli çalışmasını sağlamak için yerleşik QoS (Quality of Service) hizmetlerine sahiptir. QoS hakkında detaylı bilgiyi makalemizin Hizmet Kalitesi başlığı altında açıklayacağız. Bununla birlikte, yönetilebilir bir anahtarla, ihtiyaç duyduğunuz yerde en iyi performansı elde ettiğinizden emin olarak, istediğiniz zaman kanallara öncelik verebilirsiniz. Ayrıca, ağda uzaktan sorun gidermeye olanak tanıyan öncelikli SNMP (Simple Network Management Protocol – Basit Ağ Yönetim Protokolü)  gibi özellikler, söz konusu performansı etkileyen sorunların kontrol edilmesini daha da kolaylaştırarak gerektiğinde düzeltmeler uygulamanıza olanak tanır.

1.3 Güvenlik Özellikleri

Yönetilmez anahtarlar, temel güvenliği sağlayan ve cihazda her türlü doğrudan müdahaleyi önlemeye yardımcı olan kilitlenebilir bağlantı noktası kapağı gibi temel güvenlik özelliklerine sahiptir. Bununla birlikte, yönetilen ağ anahtarları, etkin tehditleri belirlemeye ve bunları zamanında kapatmaya, verileri ve kontrolü korumaya yardımcı olan gelişmiş yazılımsal ya da donanımsal özelliklerle donatılmıştır. Yönetilen ağ anahtarlarının arayüzünden yapabileceğiniz bazı konfigürasyonlar, bir güvenlik ihlali durumunda kapatılan bağlantı noktasının, bir süre sonra otomatik olarak yeniden etkinleştirilmesini sağlar.

1.4 Maliyetler

Bu iki anahtar türü arasındaki en büyük farklardan biri maliyetleridir. Yönetilmez anahtarlar, yönetilebilir anahtarlardan daha ucuzdur. Yönetilmez bir anahtarın fiyatı, kaç bağlantı noktası içermesini istediğinize bağlı olarak değişir.

Yönetilebilir anahtarlar, daha fazla yeteneğe sahip oldukları için daha maliyetlidir. Yönetilen bir anahtarın fiyat seviyesi, yapılandırma, güvenlik ve erişim kontrolleri gibi teknik özelliklere göre değişmektedir. Yönetilen switchler, daha yüksek işçilik maliyetleri anlamına gelen daha fazla izleme ve yönetim becerisi gerektirir.

2. Yönetilebilir ve Yönetilemez Ağ Anahtarından Hangisini Seçmeliyim?

Yönetilmez anahtarlar genellikle yalnızca bir düzine kadar cihazın bağlı olduğu, kritik güvenlik ve kullanılabilirlik gereksinimleri olmayan, karmaşık olmayan ağlarda görülür.

Sağladıkları esneklik ve kontrol ile yönetilen anahtarlar ise güvenilirlik ve güvenliğin kritik olduğu ağlar için bir zorunluluktur. Tipik olarak, bu tür ağlar kurumsal düzeydeki işletmelere, devlet kurumlarına, üniversitelere ve sağlık kuruluşlarına güç sağlar. Yönetilen anahtarların maliyeti yönetilemez anahtarlardan daha yüksek olsa da, mevcut model yelpazesi, her büyüklükteki işletme için farklı karmaşıklık ve maliyet seviyeleri olduğu anlamına gelir.

Yönetilemez bir ağ anahtarı basit gereksinimleri olan küçük bir ağ için daha uygun olabilir. Daha büyük bir ağınız varsa veya QoS ya da VLAN desteği gibi gelişmiş özelliklere ihtiyacınız varsa sizin için doğru olan yönetilebilir switch olabilir.

Switch, ağ cihazlarını birbirine bağlamak ve iletilen paketlerden gelen bilgilere dayalı olarak verileri bir bağlantı noktasından diğerine aktarmak için kullanılır. Data (veriler), ürünün birlikte çalışabilirliğini sağlamak için yedi katmanlı OSI (Open Systems Interconnection) modeliyle uyumludur. OSI modeli, bir telekomünikasyon veya bilgi işlem sisteminin iletişim işlevlerini, temel iç yapılarına ve teknolojilerine bakılmaksızın karakterize eden ve standartlaştıran kavramsal bir modeldir. Bu nedenle OSI modelinin farklı katmanlarında çalışan anahtarlar vardır. Bu anahtarlar (network switch) Layer 2, Layer 3 veya Layer 4 switch olarak tanımlanır. Aşağıda kısaca tanımlanan bu katmanlar network ağlarında en yaygın olarak kullanılmakta olan katmanları ifade eder.

  • Layer2 (Katman2) Ağ Anahtarı : Layer 2, veri bağlantı katmanı olarak da bilinir. OSI modelinin ikinci katmanıdır. Bu katman, verileri bir WAN’daki bitişik ağ düğümleri arasında veya aynı LAN segmentindeki düğümler arasında aktarır.
  • Layer3 (Katman3) Ağ Anahtarı : Layer3, bilgisayar ağları için OSI modelindeki ağ katmanıdır. Layer3 anahtarları, donanımda Layer 3 iletimi için hızlı yönlendiricilerdir.
  • Layer4 (Katman4) Ağ Anahtarı : OSI modelinin orta katmanı olan Layer4, taşıma katmanıdır. Bu katman, bağlantı odaklı veri akışı desteği, güvenilirlik, akış kontrolü ve çoğullama dahil olmak üzere çeşitli hizmetler sağlar.

Layer 2 ve Layer 3, esas olarak yönlendirme işlevinde farklılık gösterir. Layer 2 ağ anahtarı, yalnızca MAC adresleriyle çalışır ve IP adresiyle veya daha yüksek katmanlardaki herhangi bir ögeyle ilgilenmez.  Layer 3 ağ anahtarı veya çok katmanlı ağ anahtarı, bir Layer 2 ağ anahtarının tüm işini ve ayrıca ek statik yönlendirme ve dinamik yönlendirme yapabilir. Bu, bir Layer 3 ağ anahtarının hem MAC adres tablosuna hem de IP yönlendirme tablosuna sahip olduğu, VLAN içi iletişimi ve farklı VLAN’lar arasında paket yönlendirmeyi yönettiği anlamına gelir. Yalnızca statik yönlendirme ekleyen Layer 2+ ağ anahtarı da vardır. Bu tip anahtarları üst katmanlara geçiş ürünü olarak nitelemek mümkündür.  Layer 3 anahtarları, yönlendirme paketleri dışında, manuel olarak bir bağlantı noktası yapılandırmak yerine VLAN trafiğini IP adresine göre etiketlemek gibi, anahtara giren verilerin IP adresi bilgilerinin anlaşılmasını gerektiren işlevleri de içerir. Hala hangi tür ağ anahtarının sizin için uygun olduğuna karar veremediyseniz aşağıda belirteceğimiz etkenler daha doğru karar vermenize yardımcı olacaktır.

2.1 Ölçeklenebilirlik

Eğer işletmenizi ve ağınızı gelecekte büyütmeyi planlıyorsanız manuel olarak yapılandırabilen ve ölçeklenebilirliğe izin veren bir yönetilen ağ anahtarına ihtiyacınız olabilir.

2.2 Performans ve Hız

Ağ sürekli olarak kablosuz cihazlar ve internet üzerinden ses vb. içeren büyük verileri aktarıyorsa, ağ anahtarının teknik özellikleri ağı yeterince destekleyebilmelidir. Trafiği önceliklendirmek ve yönetmek için yönetilen bir ağ anahtarı seçmek daha doğru olacaktır.

2.3 Güvenlik

Yukarıda bahsettiğimiz Layer 3 Yönetilebilir anahtarlar, ürün yazılımlarında sistemi kötü amaçlı yazılımlardan ve virüslerden koruyan güvenlik duvarları içerir. Bu durum, ağınızın güvenli olmasını sağlar. Eğer ağınız üzerinden hassas bilgiler taşınıyorsa yönetilebilir bir ağ anahtarı sizin için daha uygun olacaktır.

2.4 Hizmet Kalitesi (QoS)


Yönetilebilir Anahtarlar, kritik trafik için öncelikleri belirlemek üzere daha fazla kullanıcı kontrolüne izin vererek Yerel Alan Ağ trafiğine öncelik verebilirken, Yönetilemez Anahtar herhangi bir belirli ağ için yapılandırılmamış varsayılan ayarlara sahiptir.

Örneğin, bir şirket Yerel Alan Ağ üzerinde gerçek zamanlı kullanmaya güveniyorsa, gecikmeleri önlemek ve daha verimli bir hizmet sağlamak için anahtarın ağ üzerinden giden ses paketlerine en yüksek önceliği verecek şekilde yapılandırılması gerekir.

2.5 Sanal Yerel Alan Ağları (VLAN)

Yönetilebilir anahtarlar, bağlı ağ cihazlarını birlikte gruplandırmak için manuel olarak yapılandırılan VLAN’lara izin verir. Bu durum, gereksiz ve potansiyel trafik sıkışıklığını önlemek için trafiği izole eder. Bir yönetilebilir anahtarda VLAN’ları uygulayabilmenin avantajı, esasen ağ performansı üzerinde daha fazla kontrole sahip olmaktır.

Özellikler Yönetilen Anahtarlar Yönetilmez Anahtarlar
Kontrol Esnek yönetim uygulamaları Tak ve Çalıştır, sabit yönetim
Güvenlik Orta İleri Seviye Temel Seviye
Yapılandırma Gelişmiş Yapılandırma Sabit Yapılandırma
Performans İzleme SNMP, İleri Seviye QoS Standart QoS
Maliyet Yüksek Maliyetli Çözüm Ekonomik Çözüm

Tablo 1  Yönetilebilir ve Yönetilemez Ağ Anahtarlarının Farkları

 

Sonuç olarak, yönetilebilir veya yönetilemez bir anahtar seçerken ağınızın ihtiyacı olan yönetimin türünü ve boyutunu önceden belirlemeniz gerekir. Yönetilebilir anahtarlar, yönetilemez anahtarlardan daha fazla özellik ve özelleştirme seçeneği sunar ancak daha yüksek maliyetlerle de gelebilir. Yönetilemez anahtarlar ise daha ekonomiktir fakat yönetilebilir anahtarların sahip olduğu bazı gelişmiş özelliklerden yoksundur. Yukarıda değindiğimiz özellikleri inceleyip tüm gereksinimlerinizi belirledikten sonra bu iki genel ağ anahtarı türünden birini seçmeniz en mantıklı çözüm yolu olacaktır. Tabi yönetilen ağ anahtarları çok daha fazla alt kırılıma ayrılarak, işletmenize uygun esnek çözümler sunacaktır.

Bu makalemizde hangi tür ağ anahtarının sizler için daha uygun olduğunu belirlemenize fayda sağlayacak bilgiler paylaştık.  Yönetilen ve Yönetilmez Ağ Anahtarları hakkında daha fazla bilgi almak için www.sfpturkey.com.tr ya da www.gemaxxnetwork.com web sitelerimizi inceleyebilir aynı zamanda Fiberoptik ve Network ürün grubumuz ve SFPTURKEY/SFPTÜRKİYE, GEMAXX markalarımız hakkında da daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Uygun fiyat teklifi istemek ya da satın almak için;

(0212) 2705737 – (0212) 2705732 numaralarını arayarak,

satis@sfpturkey.com.tr e-posta adresimizi kullanarak irtibata geçebilirsiniz.

Satış temsilcilerimize  05550908737 numarasından ulaşmanız mümkündür.

SFPTÜRKİYE, SFPTURKEY ELEKTRONİK İth. İhr. Tic. Ltd. Şti’ nin TPE onaylı markasıdır.

#Yonetilebilirswitch #Yonetilemezswitch #Yonetilenswitch #Yonetilmezswitch #Managed #Unmanaged #Yapilandirma #Konfigurasyon #Aganahtari #QoS #VLANS #SFP #optikmodul #Port #fiberoptikaliciverici #donanim #yazilim #uyumluluk #1G #10G #SFPTürkiye #SFPTURKEY #fiberswitch #mediaconverter #gemaxxnetwork #poeswitch #layer3switch #layer2switch #layer2+switch #layer3anahtar #layer2anahtar  #layer2+anahtar #networkswitch

Related Posts

Yorumunu kaldır