Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı SFP Nedir?

SFP Nedir?

- SFP Türkiye
SFP Nedir

Sfp Nedir?

Sfp ismi, Small Form Factor Pluggable kelimelerinin kısaltmasından oluşmaktadır. Sfp modüller, fiber altyapı sistemlerinde ışık üzerinden taşınan sinyalleri elektriksel akım halinde sinyallere dönüştürmekte kullanılırlar. Basitçe sfp modüllerin fiber optik bağlantı kurabilmek için kullanıldığı söylenebilir. Genel olarak aktif cihaz adı verilen switchlerin tamamlayıcı cihazlarıdırlar. SFP modüller protokol bağımsız çalışırlar ve genellikle 155 Mbps veya 2,5 Gbps hızına kadar çalışmak üzere tasarlanmış arayüzleri vardır.

SFP modül slotlarına (yuvalarına) farklı standartlarda bakır veya fiber modüller takılabilir. Sfp modüllerinde farklı seçenek imkanı, tek bir switch noktasında, farklı fiber optik ve/veya elektrik portları sağlayan bir hizmet sağlamayı da mümkün kılmaktadır. Aynı cihazda da olsa farklı uygulamalar için farklı sfp modüller kullanılabilmektedir de denebilir. Fiber ya da bakır portları sabit olan cihazlarda her farklı iletişim altyapısında (multi mode fiber, single mode fiber kısa mesafe, single mode fiber uzun mesafe, single mode fiber çok uzun mesafe gibi) ayrı bir aktif cihaz (switch) ihtiyacı gerekmektedir. Fakat bu durum, SFP modül kullanılması durumunda ekonomik olarak tek bir cihaz ile hybrid yapılar sağlanarak çözümlenebilmektedir. Sfp modül çeşitleri üçe ayrılmaktadır;

Multi Mode SFP Modül Nedir?

Sfp modül çeşitlerinin ilki olan multi mode sfp modüller, fiber optik kablolarla birlikte kullanılmakta olan modül grubudur. SX modül olarak da adlandırılmaktadırlar. 850 nm dalga boyunda en fazla 550 mt. iletişim kapasiteyle 1.25 Gbps hızda (550 metre mesafeye kadar) veya 4.25 Gbps hızda (150 metre mesafeye kadar), bir başka ifadeyle100 Mbps arayüzler 2 Km’ye kadar, 1000 Mbps arayüzler ise 270-550 metre mesafeye kadar çalışabilmektedirler.

Single Mode One Pair SFP Modül Nedir?

Single mode directional SFP modül, iletişim için duplex (bir çift) fiber optik kablo kullanır. Kablonun bir kılı alış, diğer kılı gönderim için kullanılır. Single mode sfp modüller bu özellikleri ile diğer sfp modül çeşitlerinden ayrılmaktadırlar.

Single mode SFP modüllerde 1310 nm ve 1550 nm olarak iki farklı iletişim dalga boyu vardır. 1310 nm lazer SFP modülleri 10-20 Km’ye kadar mesafelerde kullanılırken, 1550 nm lazer SFP modüller 300 Km’ye kadar iletişim sağlayabilmektedir. Tabi her bir SFP modülünün çalışması için kablonun öteki ucuna konulacak SFP karşılığının da aynı dalga boyunda olması kesinlikle şarttır. Single mode directional modül tipleri kısaltılmış tanımlamaları ile aşağıdaki gibidir.

LX : 1310 nm dalga boyu, en fazla 20 Km uzaklık.

EX : 1310 nm dalga boyu, en fazla 40 Km uzaklık.

ZX : 1550 nm dalga boyu, en fazla 80 Km uzaklık.

EZX : 1550 nm dalga boyu, en fazla 120 Km uzaklık.

BX : 1310 nm/ 1550 nm çalışma dalga oyunda tek yönlü iki farklı dalga boyunda iletişim kurmak için 20 Km mesafeye kadar.

Single Mode Bidirectional (BI-DI) SFP Modül Nedir?

Single Mode Bidirectional ya da kısaca BI-DI  SFP modüller haberleşme için sadece tek kıl fiber kullanmaktadırlar. Özellikle Telekom operatörleri iletişim altyapılarında, GPON sistemlerinde ve diğer son kullanıcıya yönelik fiber Telekom servislerinde bidirectional arayüz kullanılmaktadır.

Bidirectional SFP modüller çift modlu çalışarak farklı dalga boyarında veri alma ve veri gönderimi yapabildiği için eşzamanlı olarak hem alım hem gönderim yapabilmektedir.

BI-DI SFP modülleri seçilirken karşılıklı kullanılan SFP modüllerinin ters simetrik olarak seçilmesi gerekir. (alma ve gönderme frekansları birbirinin tam tersi olmalıdır).

Sonuç

Bu makale ile SFP modüllerinin ne olduğundan, sfp modüllerinin sahip olduğu üç farklı türden ve bu üç farklı tipteki sfp modül modellerinin özelliklerinden bahsetmeye çalıştık. Fiber optik bağlantı kurabilmek için kullanılan sfp modüller içerisinden single mode sfp modül, multi mode sfp modül ve single mode bidirectional yani BİDİ sfp modül ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmanızın, kullanacağınız sfp modülü ile ilgili daha kolay ve net kararlar almanızı sağlamasını ve ihtiyacınızı tam olarak karşılayacak sfp modüle ulaşmanıza yardımcı olmasını umut ediyorum.

Sfp modül türleri içerisinden hangisi ile en yüksek verimi alacağınız konusunda tereddüt içerisindeyseniz ya da sfp modül türleri ve bu türlerin kullanımı ile ilgili ek bilgi almak ya da isterseniz, satis@sfpturkey.com.tr elektronik posta adresi üzerinden ya da 0 555 090 87 37 numaralı telefondan satış temsilcilerimiz ile doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

Ayrıca Sfp Türkiye web sitesinden www.sfpturkey.com.tr Fiber Optik ürünlerimizi ve Network ürün gruplarımızı da inceleyebilirsiniz.

SFPTÜRKİYE, SFPTURKEY ELEKTRONİK İTHALAT İHRACAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ’nin TPE onaylı markasıdır.

https://www.sfpturkiye.com

http://sfpturkey.com.tr

satis@sfpturkey.com.tr

info@sfpturkey.com.tr

https://gigacomturkey.com

https://gemaxxnetwork.com

02122705732 – 02122705737

Related Posts