Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı FİBER OPTİK ALICI-VERİCİLERDE (FIBER TRANSCEIVER) SORUNLAR NASIL GİDERİLİR?

FİBER OPTİK ALICI-VERİCİLERDE (FIBER TRANSCEIVER) SORUNLAR NASIL GİDERİLİR?

- SFPTurkiye Editor
FİBER OPTİK ALICI-VERİCİLERDE (FIBER TRANSCEIVER) SORUNLAR NASIL GİDERİLİR?

FİBER OPTİK ALICI-VERİCİLERDE (FIBER TRANSCEIVER) SORUNLAR NASIL GİDERİLİR?

SFP Modüller bazı durumlarda kullandığımız cihazlar üzerinde hata verebilir veya çalışmayabilir. Kimi zaman donanımsal kimi zaman yazılımsal olarak yaşanan problemlerden dolayı çalışmayan modüller, çeşitli sorun giderme yöntemleriyle çalışabilir hale getirilebilir. Bu makalemizde SFPTÜRKİYE olarak SFP Modüllerin çalışmama sebepleri ve kullanım ömürlerini nasıl uzatabileceğimizden bahsettik.

1. SFP Modül Arızalarının Ana Nedenleri

1.1 Optik Yuvaların Kirlenmesi ve Hasarları

Optik bağlantı, kontaminasyon ve optik arabirimdeki hasar nedeniyle düzgün çalışmayabilir. Fiber konnektörün ve optik yuvaların uç yüzü çevreye maruz kalır ve tozla kirlenir. Çizik veya düşük kaliteli fiber konnektörün kullanılması SFP’ lerin arızalarına neden olur.

1.2 ESD Hasarları (Elektrostatik Deşarj)

ESD, elektrostatik deşarjın kısaltmasıdır. ESD tozu emecek, hatlar arasındaki empedansı değiştirecek ve ürünün işlevini ve ömrünü etkileyecektir.

1.3 Uyumluluk Sorunları

Çoğu üretici % 100 uyumluluğu garanti eder ki bu senaryo her zaman doğru olmayabilir. Modüllerin uyumlu olmadığını fark ettiğinizde, bunları gidermeniz gerekir. Modüllere, modüllerin çalışacağı cihazlara uygun yazılımlar yükleyerek bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

2. SFP Modüllerin Ömrü Nasıl Uzatılır?

Optik modüller standart bir şekilde çalıştırılmalıdır. Herhangi bir standart dışı işlem, dolaylı hasara ve hatta kalıcı arızaya neden olabilir.

2.1 Fiziksel Koruma

  • Optik modülleri dikkatli tutun ve düşmelerini önleyin.
  • Bir optik modülü takarken elinizle hafifçe itin. Bir optik modülü çıkarırken önce mandalını açın. Takma ve çıkarma sırasında asla herhangi bir metal alet kullanmayın.
  • Optik deliği temizlemek için özel bir pamuklu çubuk kullanın ve içine herhangi bir metal nesne sokmayın.
  • SFP Modülleri kullanmadığınız zamanlarda toz kapakçıkları takılı, plastik kutuları içerisinde ve nem almayacak şekilde saklamaya özen gösterin.

2.2 ESD Önleme

  • Optik modülleri taşırken ESD paketlerinde olmasına dikkat edin, gerekmedikçe çıkarmayın veya gelişigüzel yerleştirmeyin.
  • Bir optik modüle dokunmadan önce bir ESD bileklik veya ESD eldiven giyin. Kurarken tam ESD önlemleri alın.
  • Bir cihazı test etmeden veya kullanmadan önce düzgün bir şekilde topraklandığından emin olun.
  • Çalışırken değiştirilemeyen optik modülü takıp çıkarırken gücü kesmelisiniz.

SFPTÜRKİYE olarak müşterilerimize sunduğumuz tüm ürünlerimizi yukarıda belirtilen dikkat edilmesi gereken saklama ve koruma koşullarında muhafaza etmekte ve tüm teknik kontrollerini yaparak güvenli bir şekilde sizlere ulaştırmaktayız.

2.3 SFP Modülleri Teknik olarak Doğru Kullandığınızdan Emin Olun

Tüm SFP/SFP+ vb. modüller teknik dokümanına ve garanti koşullarına uygun şartlar altında kullanılmalıdır. Aşağıda bazı hatalı kullanımlar ve bu hatalı kullanımların meydana getirdiği sonuçlar maddeler halinde açıklanmıştır.

  • Modüller Multi Mode veya Single Mode ise takılan patch cord’ un Single Mode (1310nm) veya Multi Mode (850nm) olup olmadığı bilgisi kontrol edilmelidir. Ayrıca patch cord konnektörlerin temizliği, kablosunun sağlamlığı ve bağlantının cross yapılıp yapılmadığı da kontrol edilmelidir.
  • Tüm SFP modüller çift olarak yani karşılıklı olarak kullanılmalıdır. Ancak, tek yönlü/BiDi SFP’lerde verici ve alıcı için zıt dalga boylarına sahip (A ve B tip olarak nitelendirilebilir) iki SFP kullanmalıyız.
  • Standart olarak niteleyebileceğimiz SFP’ler ile CWDM/DWDM fiberoptik modüller karşılıklı olarak kullanılırsa teknik sıkıntılar yaşanacaktır. Bu nedenle bu tip bir kullanım tavsiye edilmemektedir.
  • Uzun mesafelere erişimli SFP’ler için, ortalama çıkış optik gücü genellikle maksimum giriş optik gücünden daha yüksek olduğundan, optik fiberi takarken mesafeye dikkat etmeliyiz. Koşul karşılanmazsa 10-20db optik zayıflatıcı kullanılmak suretiyle dB kayıplarının (gürültünün) önüne geçilebilir.
  • SFP modülünün güç kaynağı modu 3,3V’ tur. Voltaj yükseltilirse modülün devre kartının yanma ihtimali yüksektir.
  • Daha yüksek bant genişliğine sahip SFP modüller daha düşük bant genişliklerindeki kapasiteye sahip portlar üzerinde çalışmaz. Fakat bazı durumlarda, daha düşük bant genişliklerine sahip SFP modüller daha yüksek bant genişliğine sahip portlar üzerinde kısıtlı bant genişliğinde çalışabilirler. Örneğin 10G SFP+ modül 1G SFP portunda çalışamaz iken 1G SFP modülün 10G SFP+ portunda çalıştığı durumlar olabilir. Tabii ki bu durumda iletim 1G ile sınırlandırılmış olacaktır.
  • SFP modüllerin cihazlarınızla olan uyumluluğunun iyi bir şekilde eşleştiğinden emin olun. Tüm alıcı-vericilerin aslında seri miktarı, güvenlik bilgileri ve satıcı kimliği gibi bilgileri içeren yerleşik bir çipi (EEPROM-Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory) vardır. Bu çipteki yazılım SFP modülleri kullanacağınız cihazlar ile tam olarak eşleşmiyorsa, cihazlarda sorun oluşabilir ve bu durum cihazların çalışmamasına neden olabilir. SFPTÜRKİYE olarak bu tür problemlerle karşılaşmamanız adına tüm uyumluluk aşamalarını detaylı şekilde kontrol ve test etmekte ve müşterilerimizin sorunsuz bir müşteri deneyimi yaşamasını sağlamaktayız.

3. SFP Modüllerin Çalışmama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

SFP/SFP+ vb. modülleri doğru kullansanız bile bazı durumlarda hatalarla karşılaşabilir ve modüllerin çalışmadığını görebilirsiniz. Aşağıda bu durumlardan bazıları ve bu sorunlara getirebileceğiniz çözüm önerileri maddeler halinde açıklanmıştır.

  • Optik gücün gerekli aralık içinde olup olmadığını test edin. Işık yoksa veya düşük optik güç varsa, dalga boyunu ve ölçüm birimini (dBm) kontrol etmelisiniz. Fiber optik konektörün uç yüzünü ve optik modülün optik portunu temizleyin. Fiber optik konektörün uç yüzünün siyah, çizik veya bükülmüş olup olmadığını kontrol edin.
  • Optik güç normal ancak bağlantı yoksa bağlantı ışığını kontrol edin. Bu sorun kablolama ile ilgilidir. Kötü veya yanlış kablo uygulaması, yanlış kablo tesisatı veya döngüleri olan bir kablo bu tür sorunlara yol açabilir.
  • Port, SFP takıldıktan sonra devre dışı duruma gelebilir (bozuk yazılım). SFP alıcı-vericisini yuvadan çıkarın ve uyumlu bir modülle değiştirin. SFP Modülünü tanımıyorsa, modülünüzün ters yerleştirilmediğini kontrol edin.
  • Cihazın SFP portu kapalıysa switchler arasında bağlantı sağlanamayacaktır. Kapalı olan SFP Portunu açmak için switch arayüzünden ilgili SFP portuna girip port aktif hale getirilerek açılmalıdır. Port kapalı olduğu takdirde çalışan fiber optik modül çalışmıyor şeklinde gözükecektir.
  • Cihazın SFP portuna arayüz üzerinde 3rd parti modülleri aktif hale getirecek komutlar uygulanmalıdır. Aksi takdirde modüller çalışmayabilir. (Özellikle Hp ve Cisco markalı switchler için geçerli olan bir durumdur)

Bu makalemizde sizlere fiber transceiver modüllerin doğru kullanımı, yaşanabilecek sıkıntıları ve çözümlerini, kullanıcı hatalarının olası sonuçlarını kısaca özetlemeye çalıştık. SFPTÜRKİYE/SFPTURKEY olarak burada belirtilen olası sorunlara nasıl müdahale ettiğimizi ve ürünler müşterilerimize ulaşmadan önce bu sorunları tespit ederek ürünlerimizi sorunsuz şekilde müşterilerimize ulaştırdığımızı detaylı olarak anlatmaya çalıştık. Ürünlerinizin kullanım ömrünü uzatmak için yukarıda ifade ettiğimiz maddeleri uygulamanızı SFPTÜRKİYE/SFPTURKEY olarak tavsiye etmekteyiz.
Fiber Optik Alıcı-Vericilerde yaşadığınız problemler hakkında daha fazla bilgi almak için www.sfpturkey.com.tr adresimizi inceleyebilir aynı zamanda FiberOptik ve Network ürün grubumuz hakkında da daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Uygun fiyat teklifi istemek ya da satın almak için; (0212) 2705737 – (0212) 2705732 numaralarını arayarak ya da satis@sfpturkey.com.tr e-posta adresimizi kullanarak irtibata geçebilirsiniz. Satış temsilcilerimize de 0555 090 87 37 numarasından ulaşmanız mümkündür.
SFPTÜRKİYE/SFPTURKEY, SFPTURKEY ELEKTRONİK İTH. İHR. TİC. LTD. ŞTİ’ nin TPE onaylı markasıdır.

 

www.sfpturkiye.com

www.sfpturkey.com.tr

satis@sfpturkey.com.tr

info@sfpturkey.com.tr

gemaxxnetwork.com

gigacomturkey.com

02122705732 – 02122705737

Related Posts

Yorumunu kaldır