Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı Fiber Optik Kablo Nasıl Sonlandırılır?

Fiber Optik Kablo Nasıl Sonlandırılır?

- SFPTurkiye Editor

Fiber optik kablo sonlandırma işlemi bu işlem için özel olarak dizayn edilmiş olan sonlandırma kutularında yapılmaktadır. Bu özel kutular duvar tipi ve kabinet tipi olarak iki farklı tiptedir. Fiberoptik kablolar yalnız başına kullanılamazlar. Herhangi bir projede kullanılan fiber kablo network kabinetlerine ya da sonlandırma kutularına kadar çekilir. Sonlandırma ardından, fiber kabloların her core’u aktif cihaz olarak adlandırılan network dağıtım cihazlarına (switch) fiberoptik patch kablolar ile erişirler. Fiber Optik kablo ile patch kabloyu birleştirmek için arada “Coupler” adı verilen dışı adaptörler kullanılır.

Fiber Optik kablo sonlandırmalarında standart ürün olarak olarak ST(yuvarlak görünüşlü) veya SC(kare görünüşlü) konnektörler kullanılmaktadır. MTRJ, LC ve FC gibi konnektör çesitleri de mevcuttur.

Fiberoptik sonlandırmalar uçtan uca en az kayıp olacak şekilde yapılmak zorundadır. Bu yüzden her bir konnektörün işçiliği bu konuda uzman teknik personel tarafından yapılması tavsiye edilir. Zira sonlandırma işlemi için ihtiyaç duyulan fusion cihazı da çok pahalı bir malzeme olduğu için, genel oalrak bu konuda teknik bilgi sahibi ekipler tarafından kullanılabilmektedir. Günümüzde artık yaygın olarak EPOKSİ konnektörler kullanılmaktadır. Epoksi konnektörlerin özelligi, fiberoptik kablonun özel yapıştırıcılar aracılığı ile konnektöre terminasyonunu (sonlandırmasını) sağlar. Yapıştırıclar çok çok çabuk kuruyabilmektedirler, ve kısa sürede kullanıma hazır hale gelir.

Fiber konnektörlerin takılması aşamasında da özel ekipman kullanılmaktadır. Fiberoptik Kabloyu sıyırmak için ince ve hassas ağızlı pense, konnektörün uçlarını kesmek için ucu elmastan yapılmış kesme kalemi, konnektörden taşan kısmı temizlemek için 0 mm den ince zımpara, terminasyonu yapılmış uçları gözle kontrol edebilmek için mikroskop ve en sonunda da bu uçları test etmeye yarayan fiberoptik test cihazları kullanılır.

Uçların desibel cinsinden ölçümleri yapılır eğer sonuçlar yüksek çıkarsa zımpara ile temizlenerek uygun değerlere gelmesi sağlanır. Zımparalama işlemi sonunda bu değerleri elde edilemiyorsa takılan konnektörün yerine yenisini takılarak sistemin çalışmasını sağlanır. Sistem çalışana kadar bu işleme aynen devam edilir.

Yukarıdaki resimde görülen dairelerden içinden beyaz ışık gelen kısım fiber kablo çapını gösterir. Geniş olan diğer kısım ise konnektörün dış çapıdır. Düzgün kesilmiş konnektör yuvarlak olarak çıkar. Hatalı kesilirse dış çapı “D” harfi gibi olabilir.

https://www.sfpturkiye.com

http://sfpturkey.com.tr

satis@sfpturkey.com.tr

info@sfpturkey.com.tr

https://gigacomturkey.com

https://gemaxxnetwork.com

02122705732 – 02122705737

Related Posts