Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı SFP Modüllerde 1G, 10G, 40G Bant Genişliğinin (Bandwidth) Kullanım Alanı Nedir?

SFP Modüllerde 1G, 10G, 40G Bant Genişliğinin (Bandwidth) Kullanım Alanı Nedir?

- SFPTurkiye Editor

Bant Genişliği (Bandwidth) Nedir?

“Bandwidth” olarak da bilinen “Bant genişliği”; basit bir dil ile anlatmak gerektiğinde veri aktarım hızı, veri miktarı gibi kelimelerle de açıklanmaya çalışılmaktadır. Temel olarak bandwidth yani bant genişliğinin, bir haberleşme ya da veri iletimi ortamının sahip olduğu kapasiteyi ifade etmek için kullanılan terimdir. Bant genişliği hız ile ilgili değil, kapasite ile ilgilidir. Bandwidth yani bant genişliği, belirli bir süre içinde bir bilgisayar ağ bağlantısı üzerinden veya internet bağlantısı üzerinden veri iletmek için iletişim bağlantısının maksimum kapasitesini gösteren bir ölçümdür. Bant genişliği, ağ hızının bir ölçütü değil bağlantınızın anlık kapasitesidir de denebilir.

Bandwidth yani bant genişliğinin fazla olması, aktarabileceğiniz veri hızının bant genişliği ile orantılı bir şekilde artması anlamına da gelmektedir. Dolayısı ile bandwidth ya da bant genişliği, özellikle yüksek kapasitede veri ile uğraşan işletmelerde önemli hale gelmektedir.

Bant genişliği, bit per second (bps) ile ölçülür ve geleneksel olarak saniye başına bit olarak ifade edilir. Modern ağ bağlantıları ise, genellikle saniyede milyonlarca bit (Mbps) veya saniye başına milyarlarca bit (Gbps) olarak ölçülen daha büyük kapasiteye sahiptir. Bu da gösteriyor ki, bant genişliği ne kadar büyük bir kapasiteye sahipse aynı saniye içinde aktarılabilecek veri miktarı o kadar fazla olur.

Bant Genişliği Nasıl Çalışır?

Veri bağlantısı ne kadar fazla bant genişliğine sahipse, o oranda veri gönderebilir ve alabilir. Bant genişliği, bir su borusundan akabilen su miktarı ile karşılaştırırarak açıklamaya çalışacak olursak, borunun genişliğinin büyüklüğü oranında, bir defada o kadar fazla su akımının sağlanabileceğini söyleyebiliriz. Bandwidth yani bant genişliği de aynı prensipte çalışır. Böylece, iletişim bağlantısının veya borusunun kapasitesi ne kadar yüksek olursa, saniyede o kadar fazla veri akabilir.

SFP Fiber Transceiver Modüllerde 1G, 10G, 40G Kavramları Neyi İfade Eder?

Daha yüksek bant genişliği ve daha hızlı bağlantılarına yönelik artan talep, fiber optik kabloların özelikle single modlu fiber kablo (SMF) ve multi modlu fiber kablo (MMF) olarak büyümesini önemli ölçüde artırmıştır. Single modlu ve multi modlu fiber kablolar arasında bir seçim yaparken, dikkate alınması gereken ilk faktör, ihtiyacınız olan fiber mesafedir. Multi modlu kablolar 200-300 metre mesafe için yeterlidir. Binlerce metreye kadar olan mesafe gerektiren uygulamalarda ise, single modlu fiber en iyi seçimdir.

Multi modlu fiber (MMF) optik kablolar üzerinde çalışmak üzere tasarlanmış olan SFP modüller ile single modlu fiber (SMF) kablolar üzerinde çalışmak üzere tasarlanmış olan SFP modüller farklı özelliklere sahiptirler.

1G (Gigabit) SFP Modül

1G SFP modüllerde hem multi mode modül hem de single mode modül türleri vardır. Genellikle kısa mesafelerde Gigabit multi mode SFP modüller kullanılırken, uzak mesafelerde ise Gigabit single mode SFP modüller kullanılır. Gigabit modüllerin sektörde kullanım alanları, çok yüksek veri trafiğinin olmadığı alanlardır.

 

10G (Gigabit) SFP+ Modül

10G SFP+ modüllerde de multi mode ve single mode türleri mevcuttur. Gigabit modülde olduğu gibi kısa mesafelerde multi mode SFP+ modüller kullanılmaktadır. Uzak mesafelerde ise single mode SFP+ modülleri kullanılır. Gigabit SFP modüllere göre 10 Gigabit SFP+ modüller bize daha yüksek bant genişliği sunar. Bu sebeple kullanım alanı olarak veri trafiğinin fazla olduğu, Gigabit hızların yetmediği durumlarda 10 Gigabit modüllerin kullanımı tercih edilir.

40G (Gigabit) QSFP+ Modül

40 Gigabit multi mode ve single mode QSFP+ modüllerde ise kullanılan mantık aynıdır, single mode ve multi mode seçeneklerini mesafelere göre tercih ederiz ve bize çok daha yüksek bir bant genişliği sunar. Genellikle veri merkezleri, şirket ana sistem odaları, hosting şirketleri gibi veri trafiğinin çok yüksek olduğu lokasyonlarda 40 Gigabit ve üzeri bant genişliğine ihtiyaç duyulur ve 40 Gigabit sağlayan modüller kullanılır.

 

Sonuç

Bant genişliği, iletişim bağlantısının maksimum kapasitesini gösteren bir ölçümdür ve ağ hızının bir ölçütü değildir. İletişim bağlantısı ne kadar fazla bant genişliğine sahipse, o oranda veri gönderebilir ve alabilir. Daha yüksek bant genişliği bağlantılarına yönelik artan talep, fiber optik kabloların ve iletim ortamı olarak bu kabloları kullanan SFP modüllerin büyümesini hızlandırmıştır. 1G SFP, 10G SFP+, 40G QSFP+ modüller veri iletimi için farklı bant genişliğini kullanmaktadır ve bu yüzden farklı kullanım alanlarına sahiptir.

Bu makalenin, daha ayrıntılı ve zengin bir içerikle video formatı halinde ele alındığı videomuzu Sfpturkiye Youtube sayfasımızdan da inceleyebilirsiniz.

SFP modülleri ile ilgili daha detaylı bilgi almak, alıcı-verici modüllerimizi incelemek ve size özel fiyat tekliflerimize ulaşmak için www.sfpturkiye.com ve www.kreasis.com web sitelerimizi inceleyebilirsiniz.

Dilerseniz  (0212) 2705737 (SFP) – (0212) 2705732 (KREA) numaralarını arayarak ya da info@sfpturkiye.com  – satis@kreasis.com  e-posta adreslerini kullanarak da irtibata geçebilir, dilerseniz de satış temsilcilerimize 0505 077 57 37 – 0555 090 8737 numaralarından ulaşabilirsiniz.

 

www.sfpturkiye.com

www.sfpturkey.com.tr

satis@sfpturkey.com.tr

info@sfpturkey.com.tr

gemaxxnetwork.com

gigacomturkey.com

02122705732 – 02122705737

Related Posts

Yorumunu kaldır