Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı SFP VE SFP+ UYUMLULUĞU

SFP VE SFP+ UYUMLULUĞU

- SFP Türkiye

SFP VE SFP+ UYUMLULUĞU

Daha yüksek hızlı ağ ihtiyacına yönelimle birlikte 10G ağ anahtarları ev ve kurumsal ağlarda
gittikçe popüler olmaya başladı. Bununla birlikte SFP modüllerinin SFP+ modüllere uyumluluğu
konusu birçok ağ anahtarı kullanıcısı hatta bazı mühendislerin bile aklına takılan bir konu
olmuştur.
1.25G SFP modüller 10G portlarda çalışabilir mi? Ya da 10G SFP+ modüller 1.25G

portlar da çalışabilir mi? Ya da karşı taraftaki ağ anahtarı 1.25G iken 10G SFP+ portlu ağ anahtarı otomatik iletimi 1.25G gibi sağlayabilir mi? Bütün bu sorular 10G ağ anahtarında ki 10G SFP+ portu ile 1.25G ağ anahatarındaki 1.25G SFP portu arasındaki bağlantıdan çıkmaktadır. Bu yüzden bu makalemizde SFP ve SFP+ uyumluluğuna değinmiş olacağız.

Bir çok durumda 10G ağ anahtarlarında 1.25G modüller kullanılabilir.

1.25G SFP modüller 10G SFP+ portlarda çalışabilir mi?

Bunun cevabı bir çok durumda evettir.Bir çok satıcı 10G ağ anahtarılarını 10G SFP+ ve 1,25G SFP modülleri 10G portunda
çalıştıracak şekilde sağlarlar ama bilinen nedenlerden dolayı aynı anda karşılıklı kullanılacak şekilde değil. Bu seçenek Dual speed operation (çift hızlı işlem) tarafından desteklenmektedir.Bu yüzden SFP modülü SFP+ portuna takmadan önce 10G ağ anahtarının portunun Dual speed (çift hız) desteklediğinden emin olmalısınız.

Peki 10G switch portunu 1.25G switch portuna nasıl bağlamalıyız?

Kısaca 1.25G SFP modülü10G destekleyen ağ anahtarının SFP+ portuna takınız ve aynı şekilde 1.25G destekleyen
anahtara da 1.25G SFP modülü takınız ve ardından 10G anahtarı ve 1.25G anahtarı uygun bir SFP fiber kablo ile bağlayınız.Hepsi bu kadar…

10G SFP+ 1.25G SFP Modül de Çalışabilir mi?

Bunun cevabı kesinlikle hayırdır. Bir çok SFP+ portları arka planda 1.25G hızında çalışmak için SFP modüllerle uyumludur. Bununla birlikte SFP portları 10G hız gerektiren SFP+ modüllerini desteklememektedir. Örneğin birçok Cisco ve FS 10G anahtarları 10G ve 1.25G modülleri SFP+ portları üzerinde desteklemektedir. Ama bazı Brocade gear ve HP A- serisi modelleri sadece SFP+ destekler. Satış yetkilisiyle bu ve benzeri anahtarların uyumluluğu konusunu dikkatlice kontrol etmek gerekir.
Bakır SFP modülleri 10/100/1000 otomatik algılama desteklemesine rağmen fiber optikler otomatik haberleşmeyi desteklemezler. Çünkü otomatik algılama teknolojisi optik sinyallere değil elektriksel sinyallere dayanmaktadır. Bu yüzden eğer 10G anahtarın karşı tarafındaki anahtar 1.25G destekliyor ise 10G anahtarın 10G SFP+ modülleri 1.25G’nin altında haberleşemezler. Gerçek hayatta birçok SFP ve SFP+ moduller sadece kendileri için belirlenmiş hızlarda
çalışabilirler ve iki tarafta da modüllerdeki hızlar benzer olmalıdır. Örneğin 10G SFP+ modül 10G anahtar portuna takılmışsa o anahtarın karşısındaki anahtarda da sadece 10G takılabilir. Bu durumda eğer siz bunu Gigabit anahtar portuna bağlarsanız iki anahtar karşılıklı çalışmayacaktır. 10G SFP+ portuna 1.25G modül taktığınızda o port 1.25G olarak çalışacaktır. Bu nedenle onu Gigabit anahtara bağlamalısınız. Bazen 10G anahtar portlarına 1.25G modül takılınca o anahtarı 10G’ye tekrar konfügre edene kadar anahtar kendisini 1.25G hızına kilitler.

Sonuç

SFP modülerin SFP+ modüle uyumluluğu konusu için en basit haliyle toparlayacak olursak SFP+ portunda SFP çalışabilir fakat SFP portunda SFP+ çalışamaz. Belirsiz durumlarda belirsizliği ortadan kaldırmak için ilgili ağ anahtarı satış temsilcilerine danışmak gerekir. Bu yüzden 10G anahtar portlarını 1.15G hızında çalıştırmak için gigabit SFP modül bağlanabilir tabi karşı taraftaki anahtarda 1.25G olması halinde. Bu şekilde 10G anahtarlarda 1.25G modülleri karşılıklı olarak uyumlu bir kablo ile bağlayıp çalıştırabilirsiniz.

Related Posts

Yorumunu kaldır