Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı SFP56 Teknolojisi QSFP+ Teknolojisini Sonlandırır Mı?

SFP56 Teknolojisi QSFP+ Teknolojisini Sonlandırır Mı?

- SFPTurkiye Editor

SFP56 Teknolojisi QSFP+ Teknolojisini Sonlandırır Mı?

SFF-8402 ile duyurulan SFP56 teknolojisi, 50G bant genişliğindeki bağlantıları mümkün kılmaktadır. Kullanımları henüz pek yaygınlaşmamış olsa da birçok firma SFP56 modülleri ve bu modülleri destekleyen ağ cihazlarını tanıtmaya başladı.

 

Bununla birlikte SFP56 modüller, giderek yaygınlaşmaya başlayan 5G altyapıları için büyük bir öneme sahip. 50G kablosuz hizmet sağlayan baz istasyonlarının kurulmasının ve veri akışının yüksek hızda ve menzilde sağlanması için ihtiyaç duyulan fiber optik bağlantıların, SFP56 modüllere duyulan gereksinimi giderek arttırması bekleniyor. 5G altyapısının yaygınlaştırılması için dünya çapında 50 milyon adet 25/50G fiber transceiver kullanılmasının, SFP56’ları yaygınlaştıracak en önemli hamle olacağı tahmin edilmekte. Aynı zamanda veri merkezlerinde giderek artan yüksek bant genişliği ihtiyacı SFP56 modüllerin önemini arttırmaktadır. Şimdi kısaca SFP56 ve QSFP+ modüllerin veri merkezlerindeki kullanımlarına bir göz atalım.

 

SFP56 ve QSFP+ Modüllerin Veri Merkezlerindeki Uygulama Alanları

 

SFP56 modüllerin veri merkezlerindeki ana uygulama alanı server ve ToR (top of the rack) switch bağlantılarıdır. SFP56’nın buradaki önemi ise, uç cihazların kapasitelerinin artmasıyla, server bağlantılarının 10G SFP+’tan, SFP28 ve SFP56’ya doğru kaymasıdır. Yani SFP56, yavaşça SFP+, SFP28 gibi modüllerin yerini almaktadır.

 

QSFP+ modüller ise, veri merkezi uygulamalarında genellikle trafiğin daha yoğun olduğu aggregation ve core katmanlarında switchler arası bağlantılar için kullanılmakta. Server tarafında 50G modüllerin kullanılmaya başlanması, bu bağlantılarda çok daha yüksek bağlantı hızlarını gerekli kılarak QSFP+’ları yavaşça kullanım dışına itmekte. Core katman bağlantılarında ise hız ihtiyacı 100G ve üzerine kaymaktadır.

 

SFP56’nın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

 

Bir başka önemli konu ise, SFP56 modülünün kullanıcılara sağladığı avantajlar ve dezavantajlar olarak nitelenebilir. SFP56’nın sahip olduğu özellikler, aslında neden SFP56 kullanılmalı ve kullanılmamalı sorularının cevaplarını vermektedir.

Avantajları

 

  • 200/400G’lik yeni nesil veri merkezlerinin kurulmasıyla SFP56 modüller, serverlar ve switchler arasında anahtar bir role sahip olacaktır.
  • SFP56 modüller, SFP28 modüller ile aynı boyutta ve 2 katı daha fazla işlem hacmine sahiptir. QSFP+’a göre kapladığı alan daha az ve veri akış hacmi daha fazladır. Bu sayede SFP56 modüller QSFP+ modüllere kıyasla hem daha yüksek port yoğunluğu sağlamakta hem de daha yüksek hızlarda bağlantılara olanak sağlamakta.
  • SFP56 modüller, eski 10G/25G NRZ (non-return-to-zero)‘den 50G PAM4(pulse amplitude modulation)’e geçiş yapan veri merkezleri ve kuruluşlar için ideal bir çözüm aracıdır. (https://www.addonnetworks.com/solutions/insights/sfp56-transceivers-ideal-for-50g-with-nrz-backwards-compatibility)

 

Dezavantajları

 

  • SFP56 modüllerin en büyük dezavantajı maliyetleridir. Görece yeni bir teknoloji olması ve arz tarafının kısıtlı olması nedeni ile SFP56 modüllerin fiyatları QSFP+ ve SFP28 modüllere göre oldukça yüksektir.
  • SFP56 modüllerde Single Mode modül çeşitliliği oldukça azdır. Bu durum, SFP56 modülleri, daha çok kısa mesafeli bağlantılar için kullanılacak bir çözüm haline getirmektedir. Yani ağırlıklı olarak SFP56 modüllerin server odalarında kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
  • Başka bir dezavantaj ise SFP56 modüllerin breakout cable çeşidinin olmamasıdır. QSFP+ DAC kablolarda bir uçta 40G, buna bağlı diğer dört uçta 4 adet 10G modül bulunmaktayken, SFP56’lar için bu durum söz konusu olmamaktadır. Tek noktadan çok noktaya tek bir port üzerinden bağlantı sağlamak istendiğinde SFP56 modüller şimdilik çözüm sunamamaktadır. (200G den 4x50G ye breakout kablo vardır ancak 50G ‘den daha düşük hızlara bölünen bağlantılar SFP56 teknolojisinde mümkün değildir.)

Sonuç

 

Kısacası SFP56 modüller, QSFP+ modüllerin yerini almasa da QSFP+ modüllerin yetersiz kalmasına ve bu modülün yerini alacak, QSFP28, QSFP56 ve QSFP-DD gibi daha yüksek bant genişliklerine sahip modüllerinin kullanılmasının önünü açmaktadır.

SFP56 ve QSFP+ modül özellikleri ve kullanımı ile ek bilgi almak isterseniz,  info@sfpturkiye.com elektronik posta adresi üzerinden veya 0 555 090 87 37 numaralı telefondan satış temsilcilerimiz ile doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca SFP Türkiye (www.sfpturkiye.com) ve Kreasis (www.kreasis.com) web sitelerinden fiber optik ürünlerimizi ve network ürün gruplarımızı inceleyebilirsiniz.

 

SFPTÜRKİYEKreatif Sistemler Elektronik, Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.’nin TPE onaylı markasıdır.

 

www.sfpturkiye.com

www.sfpturkey.com.tr

satis@sfpturkey.com.tr

info@sfpturkey.com.tr

gemaxxnetwork.com

gigacomturkey.com

02122705732 – 02122705737

 

 

Related Posts

Yorumunu kaldır