Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı Farklı Sektör ve Alanlarda Fiber Optik Kullanımı

Farklı Sektör ve Alanlarda Fiber Optik Kullanımı

- SFP Türkiye

Farklı Sektörde Fiber Optik Kullanımı

Bir pipodan aşağı ışık çekmek güzel bir bilimsel parti numarası gibi görünüyor ve böyle bir şey için pek çok pratik uygulama olacağını düşünmeyebilirsiniz. Ancak elektriğin birçok makine türüne güç verebilmesi gibi, ışık demetleri de birçok türde bilgi taşıyabilir. Bu yüzden bize birçok şekilde yardımcı olabilirler. Fiber optik kabloların ne kadar sıradan hale geldiğini fark etmiyoruz çünkü lazerle çalışan sinyaller ayaklarımızın çok altında, ofis katlarının ve şehir sokaklarının derinliklerinde titreşiyor. Onu kullanan teknolojiler, bilgisayar ağları, broadcasting (yayıncılık, tıbbi tarama ve askeri teçhizat, sadece dördü bunu oldukça görünmez bir şekilde yapıyor.

Bilgisayar ağları (Computer Networks)

Fiber optik kablolar artık uzun mesafelerde bilgi taşımanın ana yoludur çünkü eski tip bakır kablolara göre çok büyük üç avantajı vardır:

  • Daha az zayıflama: (sinyal kaybı) Bilgi, güçlendirilmesi gerekmeden önce kabaca 10 kat daha ileri gider, bu da fiber ağların çalıştırılması ve bakımı daha basit ve daha ucuz hale gelir.
  • Parazit yok: Bakır kabloların aksine, optik fiberler arasında parazit (elektromanyetik parazit) olmadığından, daha iyi sinyal kalitesiyle bilgileri daha güvenilir bir şekilde iletirler.
  • Daha yüksek bant genişliği: Daha önce gördüğümüz gibi, fiber optik kablolar aynı çaptaki bakır kablolardan çok daha fazla veri taşıyabilir.

İnternet sayesinde artık bu kelimeleri okuyorsunuz. Muhtemelen bu sayfaya, geniş kapasiteli fiber optik kablolarla bağlanan dünya çapında dev veri merkezleri ağını işleten (ve şimdi geri kalanımıza hızlı fiber bağlantılar sunmaya çalışan) Google gibi bir arama motoruyla rastladınız. Bir arama motoru bağlantısına tıkladıktan sonra, bu web sayfasını web sunucumdan indirdiniz ve sözlerim size daha çok fiber optik kabloda ulaşmanızı sağladı. Gerçekten de, hızlı fiber optik geniş bant kullanıyorsanız, optik fiber kablolar her çevrimiçi olduğunuzda neredeyse tüm işi yapar. Çoğu yüksek hızlı geniş bant bağlantılarında, bilgi yolculuğunun yalnızca son kısmı (sokağınızdaki fiber bağlantılı kabinden evinize veya dairenize “son mil” denilen) eski moda kabloları içerir. Artık sokaklarımızın altında, artan sayıda kırsal alanda ve hatta kıtaları birbirine bağlayan okyanusların derinliklerinde “beğeniler” ve “tweet’ler” taşıyan bakır kablolar değil fiber optik kablolar. İnterneti ve üzerinde çalışan World Wide Web’i küresel bir örümcek ağı olarak resmederseniz, onu bir arada tutan şeritler fiber optik kablolardır bazı tahminlere göre, fiber kablolar İnternet’in toplam kilometresinin yüzde 99’undan fazlasını kapsıyor ve tüm uluslararası iletişim trafiğinin yüzde 99’undan fazlasını taşıyor.

İnsanlar İnternet’e ne kadar hızlı erişebilirse, o kadar çevrimiçi olacaklar. Geniş bant internet’in gelişi, bulut bilişim fenomenini mümkün kıldı, insanlar kendi tesislerinde ev veya iş bilgisayarı yerine çevrimiçi hizmetleri kullanarak verilerini uzaktan depolayıp işledi. Aynı şekilde, fiber geniş bantın istikrarlı bir şekilde yaygınlaştırılması, normal telefon hatlarını kullanan geleneksel DSL geniş banttan tipik olarak 5-10 kat daha hızlıdır. İnsanların TV yayını izlemek yerine çevrimiçi film akışı gibi şeyler izlemesini çok daha yaygın hale getirecektir. Daha fazla fiber kapasitesi ve daha hızlı bağlantılarla, IOT (nesnelerin interneti) kullanarak hayatımızın daha birçok yönünü çevrimiçi olarak izliyor ve kontrol ediyor olacağız.

Ancak fiber optik hatlarda akış sağlayan yalnızca halka açık İnternet verileri değildir. Bilgisayarlar bir zamanlar telefon hatları veya (daha kısa mesafeler üzerinden) bakır Ethernet kabloları ile uzun mesafelerde bağlandı, ancak fiber kablolar, çok uygun fiyatlı, güvenli, güvenilir ve çok daha yüksek kapasiteye sahip oldukları için bilgisayarların ağ oluşturma yönteminde giderek daha fazla tercih edilen yöntem haline geliyor. Ofislerini halka açık İnternet üzerinden bağlamak yerine, bir şirketin kendi fiber ağını kurması (bunu karşılayabiliyorsa) veya (daha büyük olasılıkla) özel bir fiber ağ üzerinden alan satın alması tamamen mümkündür.

İnternet, her türlü kullanım için her türlü bilgiyi aktaracak şekilde akıllıca tasarlandı. Bilgisayar, sadece verileri taşımakla sınırlı değildir. Telefon hatları bir zamanlar internet’i taşırken, şimdi fiber optik bunun yerine telefon ve Skype çağrılarını taşıyor. Telefon görüşmelerinin bir zamanlar bakır kablolardan ve şehirler arasındaki mikrodalga bağlantılarından oluşan karmaşık bir düzende yönlendirildiği yerlerde, uzun mesafeli aramaların çoğu artık fiber optik hatlara yönlendiriliyor. 1980’lerden itibaren büyük miktarlarda fiber optik hattı oluştutuldu. Tahminler çılgınca değişiyor, ancak dünya çapındaki toplamın birkaç yüz milyon kilometre olduğuna inanılıyor.

Yayıncılık (Broadcasting)

20. yüzyılın başlarında, radyo ve TV yayını nispeten basit bir fikirden doğdu: Elektromanyetik dalgaları havadan tek bir vericiden (yayın istasyonunda) insanların evlerindeki binlerce antene çekmek teknik olarak oldukça kolaydı. Bugünlerde, radyo hala havadan ışınlanırken, televizyonumuzu fiber optik kablolardan geçirme olasılığımız aynı.

Kablo TV şirketleri 1950’lerden itibaren geçişe öncülük ettiler, başlangıçta sadece bir avuç analog TV sinyali taşıyan koaksiyel kablolar sarıldı. Giderek daha fazla insan kabloya ve ağlara daha fazla kanal ve program seçeneği sunmaya başladıkça, kablo operatörleri koaksiyel kablolardan fiber optiklere ve analogdan dijital yayına geçmeleri gerektiğini fark ettiler. Neyse ki, bilim adamları bunun nasıl mümkün olabileceğini çoktan çözüyorlardı. 1966 yılında, Charles Kao ve meslektaşı George Hockham, olayın matematiğini hesaplamış ve tek bir fiber optik kablonun birkaç yüz TV kanalı veya birkaç yüz bin telefon görüşmesi için yeterli veriyi nasıl taşıyabileceğini kanıtlamıştı. Kablolu TV dünyasının farkına varması sadece bir an meselesiydi ve Kao’nun çığır açan başarısı, 2009’da Nobel Fizik Ödülü ile ödüllendirildiğinde doğru bir şekilde tanındı.

Çok daha yüksek kapasite sunmanın yanı sıra, fiber optikler parazitten daha az etkilenir, bu nedenle daha iyi sinyal (görüntü ve ses) kalitesi sunar. Uzun mesafelerde seyahat etmeleri için sinyalleri güçlendirmek için daha az amplifikasyona ihtiyaç duyarlar. Gelecekte, fiber geniş bant, çoğumuzun televizyon izleme şekli olabilir. Belki de IPTV (İnternet Protokolü Televizyonu) gibi, internet’in standart veri taşıma yöntemini kullanarak TV programları ve filmleri izlememiz mümkün olabilir. Bakır telefon hattı hala birçok insanın evine giden birincil bilgi yolu olsa da, gelecekte dünya ile ana bağlantımız her türlü bilgiyi taşıyan yüksek bant genişliğine sahip bir fiber optik kablo olacaktır.

Sağlık (Medicine)

Doktorların vücudumuzun içini kesmeden incelemelerine yardımcı olabilecek tıbbi cihazlar, yarım asır önce fiber optiğin ilk doğru uygulamasıydı. Günümüzde gastroskoplar her zamanki kadar önemlidir, ancak fiber optikler önemli yeni tıbbi tarama ve teşhis biçimleri üretmeye devam etmektedir.

En son gelişmelerden biri “lab on fiber” (fiber üzerine laboratuvar) olarak adlandırılıyor ve dahili sensörlere sahip tüy kadar ince fiber optik kabloların hastanın vücuduna yerleştirilmesini içeriyor. Bu tür fiber kıllar ölçek olarak iletişim kablolarındakilere benzer ve gastroskoplarda kullanılan nispeten kalın ışık kılavuzlarından daha incedir. Peki nasıl çalışırlar; Işık, doktorun çalışmak istediği vücudun bir kısmına bir lamba veya lazerden geçer. Işık fiberin içinden ıslık çalarken, hastanın vücudu özelliklerini belirli bir şekilde değiştirir. Işığın değişme şeklini ölçerek (interferometri gibi teknikler kullanarak), fiberin diğer ucuna takılan bir alet, hastanın vücudunun nasıl çalıştığına dair sıcaklık, kan basıncı, hücre pH’ı veya kan dolaşımındaki ilaçların varlığı. Başka bir deyişle, hastanın vücudunun içini görmek için ışığı kullanmak yerine, bu tip fiber optik kablo, onu algılamak veya ölçmek için ışığı kullanır.

Askeri (Military)

Devasa fiber optik kablo ağları ile birbirine bağlanmış internet kullanıcılarını görmek kolaydır. Dünyanın en yüksek teknolojili askeri kuvvetlerinin aynı şekilde birbirine bağlıdır. Fiber optik kablolar ucuz, ince, hafif, yüksek kapasiteli, saldırılara karşı sağlam ve son derece güvenlidir, bu nedenle askeri üsleri ve füze fırlatma alanları ve radar izleme istasyonları gibi diğer kurulumları bağlamak için mükemmel yollar sunarlar. Elektrik sinyalleri taşımadıklarından, düşmanın algılayabileceği elektromanyetik radyasyon yaymazlar ve elektromanyetik parazitlere karşı dayanıklıdırlar. Diğer bir fayda, hantal ve pahalı bakır metalden yapılmış geleneksel tellere kıyasla fiber kabloların nispeten hafif olmasıdır. Tanklar, askeri uçaklar ve helikopterler yavaş yavaş metal kablolardan fiber optik kablolara geçiyor. Kısmen bu, maliyetleri düşürme ve ağırlıktan tasarruf etme meselesidir (fiber optik kablolar, karşılaştırılabilir “bükümlü çift” bakır kablolardan yaklaşık yüzde 90 daha azdır). Ama aynı zamanda güvenilirliği de artırır. Örneğin, bir uçaktaki yıldırım çarpmalarına karşı korumak için dikkatlice korunması gereken geleneksel kabloların aksine, optik fiberler bu tür soruna karşı tamamen korumalıdır.

 

https://www.sfpturkiye.com

http://sfpturkey.com.tr

satis@sfpturkey.com.tr

info@sfpturkey.com.tr

https://gigacomturkey.com

https://gemaxxnetwork.com

02122705732 – 02122705737

Related Posts

Yorumunu kaldır