Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı Fiber Optik Nedir?

Fiber Optik Nedir?

- SFPTurkiye Editor

Günümüzde haberleşme için en çok tercih edilen altyapı malzemesi olan fiber optik kablo, uzak mesafeler arasında güvenli ve geniş bant veri transferini sağlamak için kullanılmaktadır.

Fiberoptik Kablo nedir?

Sorusunu yanıtlamak istersek; fiber, ışık kaynağından gelen sinyallerin (ışık) hedefteki kaynağa iletilmesidir. Bu ışık sinyaliyle modüle edilmiş bilgiler cam yüzey üzerinde aktarılırlar. Fiber’i kaplayan kablolar ise ışığı taşıyan camın kırılmasına ve sinyal kaybına karşı bir koruma görevi üstlenirler. Fiber’ler ortalama insan saçı boyutlarındadır. Kırılma ve Sinyal kayıplarına karşı çok iyi korunmuş ve yapılandırılmıştırlar.

Fiber Optik Kablonun İç Yapısı

Optik Fiber en az iki bölgeden oluşur. Günümüzde kullanılan fiber’ler en az üç bölgeden oluşmaktadır. Bunlar Core (Çekirdek), Clad (Kabuk) ve Coating ( Kaplama)

Core (Çekirdek)

Core merkez bölgedir ve ışıgın yolculuk ettiği bölge burasıdır. Su borusunun içindeki hareket eden suya benzetebiliriz.

Clad (Kabuk)

Clad ise ışığın yalnız hareket etmesini ve dış ortama sızmamasını sağlar. Kısacası yolculuk eden ışığı çevresel etkenlerden korur veya yalıtımını sağlar.İkinci görevi ise fiber’ın boyutunu arttırır ve böylelikle fiber’ın dayanıklılığını ve kullanım kolaylığını arttırır.

 

Coating( Kaplama)

Coating veya bir diğer adıyla buffer coating en dış yüzeydir ve Kimyasal ve mekanik zararlardan koruyan en dış tabakadır.

 

Optik Fiber’ın tipleri Avantaj ve Dezavantajları

İki tip Optik Fiber vardır, bunlar Single Mode Fiber ve Multi Mode Fiber’dir.

 

Single Mode Fiberoptik

Yolculuk eden ışığın tümü tek bir yol üzerinde hareket eder. En yüksek kapasitedeki bilgi multimode fiberden daha iyi iletirler. Çünkü sinyalin yayılması ve clad’a çarparak ilerlemesi yoktur.

Multi Mode Fiberoptik

Yolculuk eden ışık çoklu yol üzerinden hareket eder. Data alma ve gönderme single mode fiber’a göre daha yavaş ve kısa mesafelidir.

  • Single Mode Fiber optik kablo
  • Multi Mode Fiber optik kablo (Step-Index Tipi)
  • Multi Mode Fiber optik kablo (Graded Index Tipi)
  • Single Mode Fiber optik kablo
  • Multi Mode Fiber optik kablo (Step-Index Tipi )
  • Multi Mode Fiber optik kablo (Graded Index Tipi)
  • Işığın Kırılma Yüzdeleri 0.1 ila 0.3 %0.8 ile 3%
  • 0.8 ile 1.5% iletişim bant genişliği
  • 10 GHz/km veya daha fazlası
  • 10 ile 50 MHz/km veya daha fazlası
  • 200 ile 300 MHz/km den 5-6 GHz/km

Günümüzde ışığın hızını kullanarak bilgileri hızlı bir şekilde gönderip alma işlemleri sayesinde kablolu iletişimde gelinebilecek en iyi noktaya gelinmiştir. Bu da günümüzde fiber optik kablolar ve altyapılar ile mümkün olmaktadır.

Özellikle Internet’te ve Geniş alan ağlarda kullanılan bu teknoloji sayesinde bilgiler daha hızlı ve kayıpsız olarak kaynaktan hedefe gönderilebilmektedir. Kablo kopmaları ve diğer arızalarda tamiri çok zor olan bu teknolojide özel ölçüm aletleri ve mühendislik kullanılmaktadır. Bazı ülkeler bakır iletişim teknolojilerini bırakıp bu dijital teknolojiye (fiberoptik) tamamen geçmiştir. Böylelikle bu teknolojinin hızını ve bant genişliğini dikkate alarak bir örnek verecek olursak artık her evde görüntülü telefonun mümkün hale geleceği kuşkusuzdur. Ayrıca yerin altına döşenen kablolar sayesinde şehirlerdeki kablo kalabalıklığı da önlemiş olacaktır. Ülkemizde de tamamen fiber optik teknolojiye geçilmesi için çalışmalar tüm internet ve servis sağlayıcı operatörler tarafından son hızla yapılmaktadır.

Related Posts