Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı Fiberoptik Switch ve Bakır (Copper) Switch Nedir ve Farkları Nelerdir ?

Fiberoptik Switch ve Bakır (Copper) Switch Nedir ve Farkları Nelerdir ?

- SFPTurkiye Editor

Fiberoptik Switchler ve Bakır (Copper) Switchler

Switchlere (Ağ Anahtarı) Genel Bir Bakış

Switch, iki bilgisayar arasında iletişim ve bağlantı kurmak için kullanılan ağ cihazlarına verilen isimdir. Switch dilimize “ağ anahtarı” olarak çevrilmektedir. Hayatımızı kolaylaştıran teknolojiler içerisinde yer alan switch ya da ağ anahtarları, dosya aktarımı ve bağlantı kurma gibi işlemlerin çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Genellikle switchler üzerinde RJ45 portlar bulunmaktadır ve bu portlar başlıca Cat5, Cat6, Cat7 Ethernet kabloların switchlere bağlanmasını elverişli kılar. Ethernet switch terimi basitçe port çoklayıcı olarak da adlandırılabilmektedir. Bu switch türünün en belirgin özelliği hangi porta ne kadar veri erişiminin sağlanacağını belirleyebiliyor olmalarıdır. Bu belirgin özellik sayesinde, sık kullanılan ve nadiren kullanılan cihazlar arasında da ayrım yapılabilmekte ve gereksiz veri aktarımının önüne geçilebilmektedir.

Switchlere RJ45 portlarından bağlanan Ethernet kabloları yaklaşık olarak 100 metre veri iletimini sağlamaktadırlar. Özelikle kısa veri iletiminin olduğu SOHO (Small Office Home Office) uygulamaları için Ethernet kabloların çokça bağlandığı RJ45 portlu switchler tercih edilir. Ancak özelikle geniş bant ve uzun mesafe veri iletiminin sağlanması gereken network yapılarında normal Ethernet kablolarının 100-200 metre sınırından daha uzak mesafelere bağlantı sağlamak için fiber optik kablo kullanılması gerekliliği vardır.

Fiber optik kabloların, switchlere bağlanmasını sağlamak için switchler üzerinde optik fiber bağlantıyı sağlayan portlara ihtiyaç vardır. Bu yüzden switchler genellikle fiber kablolara bağlanmak için RJ45 bağlantı noktaları ve ayrıca fiber optik bağlantı noktalarının bir kombinasyonu şeklinde donatılmaktadırlar. Bu fiber optik bağlantı noktalarına SFP (Small-Form Factor Pluggable) adı verilir. Aşağıdaki görsel 24 adet RJ45 portuna ve 4 SFP yani fiber portuna sahip bir kenar anahtarı göstermektedir.

Yukarıda anlatılan detaylar göz önünde bulundurularak, bu yazımızda switchlerin bağlantı noktalarından ve veri iletimini gerçekleştirmek için kullandıkları medyadan yararlanarak; switchleri, fiber optik switchler ve bakır (copper) switchler şeklinde sınıflandırıp, genel teknik özelliklerinden ve kullanım alanlarından bahsedeceğiz. Ayrıca bu fiber optik switch ve bakır switch arasındaki ayırt edici özellikler belirtilerek, switch seçiminde ne gibi etkenlerin göz önüne alınması gerektiğini açıklamaya da çalışacağız.

Bakır (Copper) Network Switchler

Bakır switchler, kablolu bir ağda (wired-network), sağladıkları bant genişliklerine göre başlıca Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6a gibi türlere ayrılan UTP (Unshielded Twisted Pair) Ethernet kablolarını kullanarak diğer cihazlara bağlanan switchlerdir. Bu şekilde bakır switchler veri paketlerinin yönlendirilmesini sağlayarak kendisine bağlanan her bir cihazın birbirleri ile haberleşmesini sağlamaktadırlar.

 

Bu bilgilerden hareketle yalnızca kablosuz ağların bulunduğu bir ağda bakır switchin kullanılmasının çok da mantıklı olduğu söylenemez. Bakır switchler, özelikle 10/100/1000 Mbps veri iletiminin önem kazandığı küçük LAN uygulamalarında yaygın bir kullanıma sahiptir.

Fiber Optik Network Switchler

Fiber optik switchler, diğer yaygın switchler gibi veri paketlerinin alınıp verilmesini ve her bir veri paketinin nereye gitmesi gerektiğinin belirler. Fiber optik switchler bu işlemleri gerçekleştirirken fiziksel medya olarak fiber kabloları ve bu kabloların bağlantı noktalarına takılması için SFP modülleri kullanırlar. Bu nedenden dolayı fiber optik switchler daha yüksek hız ve daha geniş bir bant sağlarlar, ayrıca fiber optik sinyallerin elektromanyetik dalgalardan kaynaklanan parazitlerden etkilenmemesi de güvenirliği artırmaktadır. Buna ek olarak, fiber optik switchlerin veri iletimini sağlamak için destekledikleri bant genişliğine göre, üzerilerinde kullanılan SFP modüller başlıca 1G SFP, 10G SFP+, 40G QSFP+ sfp modüller şeklinde farklılaşmaktadır.

Fiber optik switchler çoğunlukla fiber optik teknolojinin çokça kullanıldığı fiber optik ağların yoğun olduğu sektörlerde ve uygulamalarda kullanılır. Bu özelliklerinden dolayı Storage Area Network (SAN), Wide Area Network (WAN), Metropolitian Area Network (MAN), Campus Area Network (CAN) gibi çok daha geniş bir alanı ve çok daha fazla cihazı kapsayan alan ağlarında fiber optik switchlerin kullanımı oldukça yaygındır. Ancak depolama alan ağlarında (SAN) kullanılan fiber optik switchler yaygın olarak Ethernet protokolüne göre çalışan switchlerden farklı olarak Fiber Channel protokole göre çalışırlar. Ayrıca ağ üzerinde, özellikle kenar switchler üzerinde yükü toplayan ve paylaştıran, geniş bant bağlantılarına sahip omurga switchler de fiber optik switch yapısına sahiptir. Sinyal iletimi, switch üzerinde bulunan sfp portlara takılan sfp modüller aracılığıyla fiber kablolar ile sağlanmaktadır. Aşağıdaki resim 28 SFP portuna ve 4 RJ45 portuna sahip bir fiber optik switchi göstermektedir.

Fiber Optik Switch mi Yoksa Bakır Switch mi?

Fiber Optik Switch ya da bakır switch türlerinden birini seçmek durumunda kalındığında, hangisini seçeceğimize bazı etkenleri inceleyerek kolayca karar verebiliriz. Switch tercihini etkileyen bu etkenleri fiyat, güç tüketimi, gecikme, yüksek-hız uygulamaları şeklinde sıralamak mümkündür. Bu etkenler proje uygulama alanına, müşteri beklentilerine ve diğer kriterlere göre önem sıralaması değişen ve tercihleri etkileyen özelliklerdir. Bir başka deyişle bir projede ethernet switch tercihi gerekli olabileceği gibi bir başka projede fiberoptik switchler çok daha verimli bir çözüm olabilir. Switch seçiminde önem arz eden etkenleri inceleyecek olursak;

Fiyat

Bir örnek ile başlamak gerekirse eğer; aynı hızda (örneğin 10Gbps) veri iletimini sağlayan bakır bir switch ve fiber optik switchi değerlendirmeye alalım. Bakır switch bu veri iletimini sağlamak için RJ45 konnektörler ve bakır kablolar kullanacaktır. Fiber switch 10G SFP+ modüller ve fiber kablolar kullanacaktır. Her durumda maliyet birincil faktör olmamakla beraber iki cihazı maliyet olarak karşılaştırdığımızda bakır switchlerle bağlantılı bakır ağ altyapısının daha ucuz olduğu ortadadır.

Güç Tüketimi

Switch tercihinde güç tüketiminin etkisini açıklamak için yukarıda ifade edilen 10Gbps veri iletim hızı aynı şekilde referans alınacaktır. Bakır switchin 10Gbps veri iletimi için güç tüketimi, mesafe ile değişmekle ile beraber port başına 1.5 ile 4 Watt arası bir değerdir. Fiber switch için bu bant genişliğindeki veri iletimi ise ortalama port başına 1 Watt’tan daha az güç tüketimi ile sağlanır. Bu durum fiber switchi güç tüketimi konusunda bakır switchten daha etkin bir seçenek haline getirmektedir.

Gecikme

Fiber optik switchlere bağlanılmasını sağlayan SFP modüllerde ve fiber kablolarda akan verilerin kodlanıp taşınması için lazer ve LED ışığı kullanılmaktadır, bu nedenden dolayı bağlantı başına yaklaşık 0.3 mikrosaniye bir gecikme oluşur. Bakır switchlere bağlanılmasını sağlayan bağlantı noktalarında ve kablolarda akan verilerin kodlanıp taşınmasında elektriksel akım kullanılır ve bu durum verilerin kodlanmasını daha karmaşık bir hale getirir, bu nedenden dolayı bağlantı başına yaklaşık 2.6 mikrosaniye bir gecikme oluşur. Bu durum özelikle hızın önemli olduğu uygulamalarda bakır switchin fiber optik switche göre geri plana düşmesine sebep olmaktadır.

Yüksek Hız Uygulamaları

Daha düşük güç harcama ve daha düşük gecikme avantajlarından dolayı, bakır switchlere göre fiber switchler, yüksek bilgi işlem uygulamaları gibi gecikmenin kritik bir faktör olduğu ve yoğun bağlantı noktalarının önem kazandığı yerlerde ön plana çıkar.

Sonuç

Özetlemek gerekirse; switchler, bağlantı noktalarına ve veri iletimini gerçekleştirmek için kullandıkları medyaya göre  fiber optik switchler ve bakır (copper) switchler şeklinde sınıflandırılırmaktadırlar. Fiber optik switchler ile kullanılan SFP modüller ve fiber kablolar ile daha geniş alan ağlarında ve daha fazla hız gerektiren uygulamalarda fiber switchler; bakır switchler ile kullanılan bakır kablolar ve RJ45 konnektörler ile daha küçük yerel alan ağlarında ve hızın çok kritik bir etken olmadığı uygulamalarda bakır switchler kullanılmaktadır. Ayrıca fiber optik switchlerin ve bakır switchlerin teknik özeliklerini ve kullanım amacını referans alarak belirleyeceğimiz faktörlere göre switch seçimini gerçekleştirmek de mümkündür.

Fiber optik switch ya da bakır switchler ile ilgili daha detaylı bilgi almak, fiber optik ürün ve network ürün grubumuzu incelemek için www.sfpturkiye.com ve www.kreasis.com web sitelerimizi inceleyebilirsiniz. Size uygun fiyat teklifi almak ya da satın alma işlemlerinizi gerçekleştirmek için  (0212) 2705737 (SFP) – (0212) 2705732 (KREA)  numaralarını arayarak yada info@sfpturkiye.com  – satis@kreasis.com  e-posta adreslerini kullanarak irtibata geçebilirsiniz. Satış temsilcilerimize  0505 077 57 37–0555 090 87 37 numaralarından da ulaşabilirsiniz.

www.sfpturkiye.com

www.sfpturkey.com.tr

satis@sfpturkey.com.tr

info@sfpturkey.com.tr

gemaxxnetwork.com

gigacomturkey.com

02122705732 – 02122705737

Kaynakça:
https://www.fiber-optic-solutions.com/48-port-10gbe-switch-choose-sfp-switch-copper-switch.html
https://community.fs.com/blog/fibre-channel-vs-ethernet-switch-what-are-the-differences.html
https://kreasis.com/cat-ethernet-kablo-cesitleri

 

Related Posts

Yorumunu kaldır