Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı FİBRE CHANNEL ve FİBER ETHERNET TEKNOLOJİLERİ

FİBRE CHANNEL ve FİBER ETHERNET TEKNOLOJİLERİ

- SFPTurkiye Editor

Fibre Channel (Fiber Kanal) Teknolojisi

Sunucuları veri depolama alanı ağına (SAN-Storage Area Network) bağlamak için kullanılan yüksek hızlı bir ağ teknolojisidir. Birçok kurumsal ağdaki uygulamalar için yüksek performanslı disk depolamayı yönetir. Veri yedekleme ve çoğaltmayı destekler. Fiber Kanal çok esnek olduğu ve daha hızlı veri aktarımını sağladığı için gereklidir. FC HBA (Host Bus Adaptor) kartlar aracılığıyla bu teknolojiden faydalanabilmekteyiz. Kablo yapısı esnek olup uzun mesafeler arası iletişimde tercih edilmektedir. Fiber Kanal ayrıca koaksiyel kablo ve çift bükümlü kablo kullanarak da çalışır. Ancak bakır kablo kullanırken, mesafelerin 30 mt’yi geçmemesi önerilir. İletişim protokolü olarak FCP (Fiber Channel Protocol) kullanılmaktadır. FCoE (Fiber Channel over Ethernet) ve iSCSI (İnternet Small Computer System İnterfaces) protokolleriyle birlikte mevcut altyapıyla beraber FC altyapısını da aynı ortam içerisinde hibrid olarak kullanabiliyoruz.

Fiber kanal günümüzde 1G/2G/4G/8G/16G/32G/64G/128G FC ve 10GFCoE, 40GFCoE ve 100GFCoE olarak mevcuttur. Kodlama mekanizması olarak, 1, 2, 4 ve 8 Gb Fiber kanallar 8b/10b (Yani, 8 bit veri 10 bit iletilen bilgiye kodlanır, iki bit veri bütünlüğü için kullanılır) 10GFC ve 16GFC 64b/66b ve 32GFC,64GFC,128GFC 256bit/257bit kodlamayı kullanır.

Fiber Ethernet Teknolojisi

Ethernet, öncelikle yerel alan ağları oluşturmak için kullanılan standart ve çok yaygın bir iletişim protokolüdür (OSI yani Open System Interconnection’da 1.ve 2. Katmanda çalışır). Ethernet teknolojisi LAN (Local Area Network) ortamındaki teknolojiyi ifade eder. Ethernet, verilerin kabloyla iletilmesi sağlayan bir teknolojidir. Ağ bağdaştırıcı kartı olarak NIC (Network İnterface Card) genel tanım olarak kullanılmaktadır fakat burada bahsettiğimiz tip ürün “Ethernet NIC” olarak ifade edilmektedir. Bu iletimde CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access With Collision Detection-Çarpışma Algılayıcısıyla Taşıyıcı Dinleyen Çoklu Erişim) tekniği kullanılır. Bu erişim yönteminde ağ üzerindeki bütün bilgisayarlar ağ kablosunu sürekli kontrol ederler. 8bit/10bit yanında farklı kodlama mekanizmaları da vardır. Kısaca yukarıdaki özet bilgilerden yola çıkarak Fibre Channel ve Fiber Ethernet Teknolojilerini kıyaslayacak olursak;

Fibre Channel ve Fiber Ethernet Teknolojisi Arasındaki Karşılaştırma

Her iki teknoloji kendi türlerinde switchler kullanırken SFP alıcı-verici modülleri aynı form faktörüne sahiptir. Uygulama alanları olarak Fibre Channel depolama alan ağlarında (SAN) kullanılırken Ethernet yerel alan ağlarında (LAN) kullanılır. Kullandıkları ağ adaptörleri ise yine birbirinden farklı türdendir. Protokol olarak Fibre Channelda Fiber Channel Protokolü (FCP) kullanılırken Ethernette ise TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) protokolü kullanılır. Her iki teknolojide de fiber optik ve bakır kablolar kullanılabiliyor. Ethernet teknolojisinde veri kaybı olma ihtimali varken Fibre Channel teknolojisinde kayıpsız veri iletimini sağlar.

 

FİBRE CHANNEL FİBER ETHERNET
Kullandıkları Switch Tipleri Fibre Channel Switch Ethernet Switch
SFP Modülleri Form Faktörleri SFP/SFP+ SFP/SFP+
Uygulama Alanları SAN LAN
Ağ Adaptörleri HBA NIC
Protokoller Fibre Channel Protokol TCP/IP
Kullandıkları Kablo Çeşitleri Bakır, Fiber Bakır, Fiber
Veri Kaybı Olasılığı Yok Var

Şekil 2:Fibre Channel ve Fiber Ethernet Karşılaştırması

 

Fibre Channel ve Ethernet teknolojisi hakkında daha fazla bilgi almak için www.sfpturkiye.com  ve www.kreasis.com  adreslerimizi inceleyebilir aynı zamanda Fiber Optik Ürün ve Network ürün grubumuz hakkında da daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Uygun fiyat teklifi istemek ya da satın almak için; (0212) 2705737 (SFP) – (0212) 2705732 (KREA) numaralarını arayarak ya da info@sfpturkiye.com – satis@kreasis.com e-posta adreslerimizi kullanarak irtibata geçebilirsiniz. Satış temsilcilerimize de 0505 077 57 37–0555 090 87 37 numaralarından ulaşmanız mümkündür.

SFPTÜRKİYEKreatif Sistemler Elektronik, Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.’nin TPE onaylı markasıdır.

 

www.sfpturkiye.com

www.sfpturkey.com.tr

satis@sfpturkey.com.tr

info@sfpturkey.com.tr

gemaxxnetwork.com

gigacomturkey.com

02122705732 – 02122705737

Related Posts

Yorumunu kaldır