Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı Fiber Optik Kablo Çeşitleri

Fiber Optik Kablo Çeşitleri

- SFP Türkiye
Fiber Optik Kablo Çeşitleri

Fiber Optik Kablo Nedir?

Fiber optik kablolar, ışık sinyallerinin gönderildiği daha çok camdan yapılmış kablolardır. Fiber, ışık kaynağından gelen sinyallerin hedefteki alıcıya ulaşmasını sağlamaktadır. Fiber optik kablo, elektrik kablosuna benzer ancak elektronik sinyaller yerine elektriksel parazitlerin oluşumunu engelleyen ışık iletimi ile işlem görmektedirler. Işık iletimi ile çalışıyor olmaları nedeni ile fiber optik kabloların özellikle elektrik parazitlerinin yoğun olduğu ortamlar için uygun oldukları söylenebilir.

Temelde üç ana kısımdan oluşan fiber optik kablolar, çok uzak mesafelere bile hızlı bir biçimde veri iletimini sağlayabilirler. Işığın geçtiği çekirdek, ışığın çekirdekten yansımasını önleyen cam kılıf ve dış etkenlerden korunmasını sağlayan koruyucu kılıftan oluşan fiber optik kabloların kullanım alanı sanıldığından çok daha geniştir demek yanlış olmayacaktır.

Fiber optik kablolar ses, video ve veri aktarımı için kullanılabileceği gibi, haberleşme ağlarında, kapalı devre televizyon sistemlerinde ve hatta bazı tıp teçhizatlarında da kullanım alanları mevcuttur. Özellikle veri iletimi, ses ve video iletimi gerektiren uygulamaların birçoğunda fiber optik kablo kullanımına rastlamak mümkündür. Fiber optik kablolar aynı zamanda hem dış hem de iç mekanlarda ve hem yeraltı hem de direkler arası düzenlemelerde kullanılmaktadırlar.

Fiber Optik Kablo Çeşitleri

Fiber optik kabloların iki çeşidi bulunmaktadır, Multi Mode ve Single Mode.

Multi Mode (Çok Modlu, Çok Katmanlı ) Fiber Optik Kablo

 

Şekil -1 Multi Mode (Çok Modlu ) Fiber Optik ; OM1, OM2, OM3, OM4

Multi Mode fiber optik kablolar, 850nm ve 1300nm arasında dalga boyu değerine sahip kızılötesi lazer ışığı iletimini sağlarlar. Bu tip fiber optik kablolar genellikle  kısa mesafelerin olduğu ağ alanlarında maliyet avantajı sağlamaktadırlar. Üretim maliyeti diğerlerine göre daha uygun olduğundan en çok tercih edilen fiber optik kablo türü multi mode fiber optik kablodur.  Multi Mode fiber optik kablolar da fiber kılın çapına göre 62,5/125/250 ve 50/125/250 mikron olarak iki şekilde üretilirler.

OM1 OM3
Turuncu renktir. Renk turkuazdır.
Çekirdek boyutu-62,5um Çekirdek boyutu-50 um
62,5/125 Çok Modlu Fiber Kablo  50/125 Çok Modlu Fiber Kablo
Mesafe- 300 metreye kadar Mesafe 300 metreye kadar
Veri Hızı 1GB@ 850nm  Veri hızı 10GB @ 850nm
OM2  OM4
Turuncu renktir. Mor renktir.
Çekirdek boyutu- 50um Çekirdek boyutu-50 um
50/125 çok Modlu Fiber Kablo 50/125 çok Modlu Fiber Kablo
Veri Hızı 1GB @ 850nm Veri Hızı 10 GB @ 850nm
 Mesafe -600 metreye kadar Mesafe- 550 metreye kadar

Single Mode (Tek Modlu Fiber Optik)

 

Şekil-2 Single Mode (Tek Modlu ) Fiber Optik

 

Single Mode fiber optik kablolar, tek açıda ışık bilgisi gönderirler. Fiber optik kablonun single mode olması, 1300 ile 1550 nanometre arasında dalga boyuna sahip kızılötesi lazer ışığını iletmesi anlamına gelmektedir. Tüm ışık ışınları kabloda ortalama aynı yolu izler ve kablonun bir ucundan diğer ucuna olan mesafeyi ortalama aynı sürede kat ederler.

Single mode fiber optik kablolar, en yüksek kapasiteli veri transfer elemanı olarak da bilinmektedirler. Single mode fiber kabloda ışınlar, tek bir hat üzerinden transfer edilmektedir. Single mode fiber kablo türü, bugün dünyada en sık tercih edilen ve en çok döşenen fiber kablo çeşidi olarak öne çıkmaktadır.

Single Mode Fiber Optik ile Multi Mode Fiber Optik Farkları

Bakır kablolarda bakırın çapı büyüdükçe daha az direnç gösterdiği için daha fazla akım akışı sağlanır. Fiber kablolarda ise bunun tersi söz konusudur. Fiber optik kablolarda çap küçüldükçe verim artmaktadır. Bu nedenle single mode fiber optik kablolar multi mode fiber optik kablolara göre daha fazla veri iletebilmektedirler.

Fiber Optik Sistemlerin Kullanım Alanları

Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz fiber optik kablo sistemlerinin kullanım alanlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkünür:

1 Nükleer enerji santralleri

2 Radyoaktif ışınların iletiminde yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması

3 Cerrahi ve diş hekimliği

4 Reklam panoları

5 Askeri ve savunma alanlarında

6 Trafik kontrolü ile ilgili sistemlerde

7 Haberleşme

8 Demiryolları sinyalizasyonu

9 Havacılık sistemleri

10 Elektronik cihazların birbirleri ile bağlantısı

11 Bina içi iletim sistemleri

12 Santraller arası bağlantılar

13 Kablolu tv yayınları vb.

Sonuç

Fiber optik kablonun ne olduğu ve fiber optik kablo çeşitlerini açıklamaya çalıştığımız bu yazımız ile kısaca fiber optik kabloların kullanım alanlarından da bahsetmeye çalıştık. Fiber optik kablolar ile ilgili daha detaylı bilgi almak için blogda bulunan diğer fiber optik kablo kullanımı ile ilgili yazımıza Farklı Sektör ve Alanlarda Fiber Optik Kullanımı  sayfasından ulaşabilirsiniz.

https://www.sfpturkiye.com

http://sfpturkey.com.tr

satis@sfpturkey.com.tr

info@sfpturkey.com.tr

https://gigacomturkey.com

https://gemaxxnetwork.com

02122705732 – 02122705737

Related Posts

Yorumunu kaldır