Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı Yönetilebilir ve Yönetilemez Switchler

Yönetilebilir ve Yönetilemez Switchler

- SFPTurkiye Editor

Yönetilebilir Switch Nedir?

Yönetilebilir switch (managed switch), birbirine bağlı ağ cihazlarının birbirleriyle iletişim kurmasını, LAN trafiğini denetlemeyi ve önceliklendirme konusunda daha fazla yönlendirmeyi sağlamaya yarar. Ağa bağlı tüm cihazları izleyen SNMP (Basit Ağ Yönetimi Protokolü) gibi protokolleri kullanarak bir ağ üzerinden veri akışını ve verilerin güvenlik erişimini yönetir. 

SNMP, ağ cihazlarının bilgi alışverişinde bulunmasına izin verir ve ağ performans sorunlarını algılamak için izler.

Yönetilebilen switch , ağ performansına ilişkin mevcut durumun anlaşılması, izlenilmesi ve yapılandırılması için daha kolay olan bir grafik arayüz aracılığıyla dinamik olarak sunmak için SNMP’yi kullanır.

SNMP ayrıca, switch üzerinden fiziksel olarak çalışmak zorunda kalmadan ağın ve bağlı cihazların uzaktan yönetimine izin verir.

Akıllı Yönetilebilen Switch, güvenlik, hizmet kalitesi, izleme, analiz, VLAN’lar vb. sizin için farklı seviyelerde ek özellikler sunan, ancak çok da ölçeklenebilir olmayan, yönetilebilen ağ anahtarlarının “daha hafif” bir sürümüdür. Akıllı yönetilebilen switchler, yönetilebilen switchlerin daha uygun maliyetli bir sürümüdür ve fazla karmaşık olmayan ağlar için kullanılabilir.

Akıllı ağ anahtarları ve yönetilebilen switchlerin yetenekleri büyük ölçüde değişir, ancak genellikle cihazların ağ bağlantılarını yapılandırmak ve izlemek için web tabanlı bir grafik arayüze sahiptir ve bazı durumlarda cihaz yönetimi komut satırı arayüzü CLI (Comment Line Interface) veya uzak Ağ RMON (Remote Network Monitoring) aracılığıyla yapılabilir.

 

Yönetilemez Switch Nedir?


Yönetilemez Switch (unmanaged switch), bir ağa (LAN) bağlı cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Herhangi bir kullanıcı müdahalesi, kurulumu veya yapılandırmasının kullanılmasını gerektirmeyen veya buna izin vermeyen bir tak- çalıştır switchtir. Yönetilemez switch, değiştirilemeyen standart bir konfigürasyon ile üretilmiştir.

 

Yönetilebilir ve Yönetilemez Switchler Arasındaki Benzerlikler Nedir?

Hem yönetilebilir hem de yönetilemez switchler, ağa bağlı birden fazla cihazın birbirleriyle iletişim kurmasına izin verir. Yönetilebilir switchler diğer switchlere (yönetilebilir veya yönetilemez) bağlanabilir ve yönetilebilir switchler de ethernet aracılığıyla birbirleriyle bağlanabilir.

 

Yönetilebilir ve Yönetilemez Switchler Arasındaki Farklar Nedir?

Hizmet Kalitesi (QoS)

Yönetilebilir switch, yapılandırma değişiklikleri yoluyla LAN trafiğinin kontrol edilmesine ve önceliklendirilmesine izin verirken, yönetilemez switch, değiştirilemeyen standart bir yapılandırma ile üretilir.

Yönetilebilir switch, daha doğru ve istenilen bir ağ bağlantısı için ağ performansını izlemek, yapılandırmak ve esasen yardımcı olmak için araçlar sağlar. 

Sanal Yerel Alan Ağları – Virtual Local Area Networks (VLANS)

Yönetilebilir switch, manuel olarak yapılandırılmış VLAN’ların bağlı olduğu ağ cihazlarını bir arada gruplandırmasına izin verir. Gereksiz ve olası trafik sıkışıklıklarından kaçınmak için trafiği izole eder.

VLAN’ları yönetilebilir switchte uygulayabilmenin avantajı, esasen ağ performansı üzerinde daha fazla kontrol sağlamaktır.

Yedekleme (Redundancy)

Yedekleme, ağda herhangi bir kritik kesinti olması durumunda bir kuruluşun “B Planı” dır. Veri için alternatif yollar, bir ağı tamamen bozulmaya karşı korur.

Kullanıcıların sürekli olarak işi tamamlamasını engelleyen veya durduran ağ sorunlarıyla karşılaşması zaman ve para kaybıdır.

Port Yansıtma (Aynalama)

Bu özellik, bir bağlantı noktasındaki trafiği çoğaltır ve ağ üretimde kalırken analiz için başka bir bağlantı noktasına (aynı switchteki) aktarır.

Yönetilebilir ve Yönetilemez Switchler arasındaki fiyat farkı

Yönetilebilir switchler, yönetilemez switchlerden daha pahalıdır çünkü tipik olarak daha iyi teknik özelliklere, kullanıcı yönetimi ve yapılandırmasına izin veren gelişmiş özelliklere ve ayrıca VLAN’lara (Sanal Yerel Alan Ağı) sahiptirler. Akıllı yönetilebilir switchler, yönetilemez switchlerden daha pahalıdır, ancak yönetilebilen switchlerden daha ucuzdur.

 

Yönetilebilir ve Yönetilemez Switch satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar

Port Sayısı

Ağın desteklemesi gereken kullanıcı sayısı, switchin kaç porta sahip olması gerektiğinin iyi bir göstergesi olacaktır; şirket ne kadar büyükse, o kadar fazla portu olması gerekecektir.

Gelecekteki Ağ İhtiyacının Gelişimi

Gelecekte büyüme bekleniyorsa kaç switch ekleneceğinin veya bunların manuel olarak yapılandırılıp yapılandırılamayacağının ve daha fazla ağ bağlantısı için uzun vadede bir veya iki yönetilebilir anahtarın daha pratik olup olmayacağının ve maliyet konusunun değerlendirilmesi gerekir. 

Hız ve Performans

Ağ sürekli olarak büyük veriler, kablosuz cihazlar, ek yazıcılar, gerçek zamanlı hizmetler, internet üzerinden ses vb. aktarıyorsa, switchin teknik özellikleri ağı yeterince destekleyebilmelidir. Trafiğe öncelik vermek ve trafiği yönetmek için yalnızca yönetilebilir switch kullanılabilir.

 

 

Özellikler Yönetilebilir Switch Yönetilemez Switch
Uzaktan Erişim Evet Hayır
Teknik Uzmanlık Gerekli midir? Evet Hayır
Gelişmiş Özellikler Evet Hayır
Çok Katmanlı Ağ (Multi Layer) Evet Evet

 

https://www.sfpturkiye.com

http://sfpturkey.com.tr

satis@sfpturkey.com.tr

info@sfpturkey.com.tr

https://gigacomturkey.com

https://gemaxxnetwork.com

02122705732 – 02122705737

Related Posts