Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı Pasif Fiber Optik Sonlandırma Ürünleri

Pasif Fiber Optik Sonlandırma Ürünleri

- SFPTurkiye Editor

Pasif Fiber Optik Sonlandırma Ürünleri

Günümüzde insanların veriye olan talebi arttıkça, servis sağlayıcılar da bu talebi karşılayabilmek için sürekli daha iyi ve hızlı teknolojilerin arayışına girmekte. Kullanımı giderek artan ve yaygınlaşan bulut teknolojileri, online video görüşmeleri, uzaktan çalışma gibi fenomenlerin doğurduğu düşük  gecikme ve geniş bant ihtiyaçları, internet teknolojilerini sürekli gelişmeye zorlamaktadır. Bu ihtiyaçlara cevap verebilmek için en başarılı çözüm olan fiber optik teknolojiler de giderek etki alanını arttırmaktadır. Önceleri kıtalar arası bağlantılar gibi çok özel projelerle kısıtlı kalan fiber optik kullanımı, günümüzde evlerimize kadar girmiş durumdadır.  Bu makalemizde sizlere fiber optik altyapıda sıklıkla kullanılan pasif sonlandırma ürünlerinden bahsedeceğiz. 

 

Fiber Optik Adaptörler (couplers)

Fiber optik adaptörler iki fiber optik kabloyu birleştirmek için kullanılır. Kabloların ihtiyaç halinde ayrılıp takılabilmesine olanak sağladıkları için gerekli durumlarda  kalıcı bağlantının yerine tercih edilirler. İhtiyaca göre tek, çift ve bazı durumlarda 4 ü bir arada olacak şekilde üretilebilirler(sırasıyla simplex, duplex ve quad). 

Multimode ve single mode kablolar için farklı adaptörler kullanılır. Gerekli durumlarda multimode kabloları birleştirmek için single mode adaptörler kullanılabilir ancak tersi durumda multimode adaptörler single mode kabloların bağlantısında sinyalin güç kaybetmesine neden olabilir. Genellikle single mode adaptörlerin rengi mavi, multimode adaptörlerin ise bej rengidir.

Adaptörler genellikle aynı tür konnektöre sahip kabloları birleştirmek için kullanılsa da farklı tür konnektörleri birleştirmek için tasarlanmış “hybrid” adı verilen adaptör çeşitleri de piyasada mevcuttur. Fiber optik konnektör çeşitleri hakkında detaylı bilgiye Fiber Optik ve Networking Bağlantı Rehberi makalemizden ulaşabilirsiniz.

 

Patch Cord       

Patch cord lar uçları konnektörlerle sonlandırılmış kısa fiberoptik kablolardır. Kısa mesafede, yüksek bant genişliğinde veri aktarımı için kullanılırlar. Mesela bir kabin içinde iki cihazı birbirine bağlamak için birkaç metrelik uzunluklarda veya bir bina içinde farklı katları ve odaları bağlamak için onlarca metre uzunluğunda fiber patch cordlar kullanılabilir. Bant genişliği ve mesafe bakımından bakır kabloların ulaşamadığı bir performans sergilerler. 

Fiber patch cordları birbirinden ayıran dört temel özellik vardır, bunlar konnektör tipleri, fiber modu, uzunluğu ve bir aradaki kablo sayısıdır. Fiber patch cordlar çok çeşitli konnektör tipleri ile kullanılabilirler (LC,SC,ST,MPO vs). Bunun yanı sıra bir patch cordun farklı uçlarında farklı tip konnektörler de kullanılabilir.

Fiber modları temelde iki gruba ayrılır: single mode ve multimode. Single mode kablolar uzun mesafelerde düşük kayıplarla veri aktarımında oldukça iyi performans sergilerken, multimode kablolar ise kısa mesafe uygulamalarında sıklıkla kullanılırlar. Single mode ve multimode kablolar ve alt kategorileri ile ilgili detaylı bilgi almak için  Fiber Optik Kablo Çeşitleri isimli makalemizi inceleyebilirsiniz.

Uzunluk bakımından patch cordlar geniş çeşitliliğe sahiptir. 1 metreden başlayıp onlarca metreye kadar çıkabilirler. Çok özel durumlarda birkaç yüz metreye ulaşan modelleri bile bulunabilir.

Patchcorlar için bir diğer ayırt edici özellik olan Simplex veya duplex olması ise bir arada bulunan kablo sayısını belirtir. Duplex patch cord tek bir kıl içeren tek bir kablodur. Duplex kabloda ise iki simplex kablo birbirine yapışık bir şekilde bulunur. Haberleşme için alıcı ve verici hatlarının ayrı olması gereken uygulamalarda duplex kablo kullanılır. Mesela Fiber Optik Transceiverlar (Bi-Di hariç) çift kablolu bağlantıya ihtiyaç duyarlar. 

 

PigTail

Pigtail kablolar bir tarafında konnektör bağlı olan diğer tarafı ise açıkta olan fiber optik kablo parçalarıdır. Fiber optik kablo ve adaptörün birbirine bağlanması saha koşullarında pratik olmadığından, bağlantı yapılmak istenen kablonun bir ucu halihazırda ucunda konnektör bağlı olan kısa bir kablo parçasıyla birleştirilerek kablonun sonlandırılması yapılır ve gerekli yere bağlanmaya hazır hale getirilir. İki fiber optik kabloyu birbirine bağlamak kabloya konnektör bağlamaya göre daha zahmetsiz bir iş olduğu için pigtailler tercih edilir.

Pigtailler konnektör tiplerine göre ve kablo kısımlarının fiber türüne göre sınıflandırılırlar. Pigtailler kullanım alanlarına göre pek çok konnektör tipiyle ve farklı fiber türlerinde üretilebilirler. Örneğin LC, SC, ST vb. konnektör tiplerinde olabilirler. Aynı zamanda single mode veya  multimode (OM1 – OM5) gibi farklı fiber tiplerinde olabilir.  Fiber kablonun sonlandırılacağı noktaya göre konnektör tipi seçilirken, pigtailin fiber türü de sonlandırılacak kablo ile aynı türden olmalıdır. Pigtailler genellikle 1 metredirler ancak farklı uygulama alanlarında 1.5 veya 2 metre uzunluğundaki türleri de tercih edilebilir.

 

Splice Protector (ek koruyucu)       

Fiber optik kablolar arasında bağlantı yapılmak istendiğinde kabloların koruyucu kaplamaları sıyırılır ve içlerindeki kıllar karşılıklı olarak tek tek birbirine kaynatılır(fusion splice). Bu işlemin ardından taşıyıcı kılların dış etkilerden korunması ve yalıtımının sağlanması için ek koruyucular kullanılır. Ek koruyucuları, füzyon ekinden (fusion splice) sonra fiber optik kablolara dayanıklılık ve koruma sağlamak için tasarlanmıştır. Bu ek yeri koruyucuları, ısıyla büzüşebilen bir dış borudan, paslanmaz çelikten dayanıklı çubuklu, sıcakta eriyen yapışkan astarlı iç borudan oluşur.Isıtıldığında büzüşme özelliği olan bu plastik boru ekin etrafını sararak onu dış etkilerden korunaklı bir hale getirir. İçerisindeki metal çubuk ise ek yerinin bükülmesini engelleyerek veya kısıtlayarak ek yerinin zarar görmesini engeller.

 

Fiber ek kaseti(splice tray)

Fiber optik kablolar arasında ek yapıldığında splice ların düzenli bir şekilde tutulması ve dış etkilere karşı extra koruma sağlanması amacı ile fiber ek kasetleri kullanılır. Bu kasetlerin içinde kablonun her kılına yapılan spliceları tutacak şekilde tasarlanmış kanallar vardır. Ek yapılmış olan kablonun fazla kısmı kasetin içerisindeki kablo kanallarına dolanır ve her kıl için ayrı yapılmış olan splicelar kaset içerisindeki kanallara oturtulur. Böylece kablolar düzenli ve güvenli bir şekilde tutulmuş olur. Fiber optik ek kasetleri ek yapılacak kıl sayısına göre farklı sayılarda splice tutacak şekilde olabilir. İki kablo arasında kullanılabilecekleri gibi bir kablo ve pigtailler arasında da kullanılabilirler. Ek kasetleri; ek kutuları, sonlandırma kutuları ve patch panellerinde kullanılır. En yaygın olanı 12 ek için üretilmiş olanlarıdır. Bunun yanında 8,16,24,36 lı gibi boyutlarda da bulunabilirler.

 

Fiber optik sonlandırma kutusu

Fiber optik sonlandırma kutuları adı üstünde bir fiber kablo sonlandırılmak istendiği zaman kullanılır. Kutuların içerisinde fiber optik adaptörler için yuvalar vardır. Ucuna pigtail takılmış olan fiber kılları bu adaptörlere takılır ve buradan istenilen yerlere dağıtılır. Bu kutular genellikle iki tesisat arasında geçiş yapılacağı zaman kullanılır. Mesela bir fiber optik kablo bir binanın girişine kadar getirildikten sonra bir kutuda sonlandırılır. Buradan sonra ya direkt olarak fiber kablolarla veya bir media dönüştürücüsünden geçerek bakır üzerinden bina içine dağıtılır. 

Sonlandırma kutuları iç mekan veya dış mekan için farklı özelliklerde üretilir. Dış mekan kutuları yüksek yalıtım sağlamak için dayanıklı ve izolasyon özelliği yüksek olacak şekilde üretilirler. Fiziksel darbelerden veya izinsiz insan erişiminden korumak için metal tercih edilebilir veya daha korunaklı yerlerde plastik tercih edilebilir. İç mekan kutuları ise metal veya plastik olabilir. İzinsiz insan erişimini önlemek için genellikle kilitlenebilir şekilde üretilirler. Farklı kapasite ve konnektör tiplerinde modelleri bulunmaktadır. 2 den 144 e kadar pek çok farklı sayıda fiberi muhafaza edecek şekilde olabilirler. 

 

Fiber optik patch panel           

Fiber optik patch paneller genellikle fiber optik kablolar için bir sonlandırma noktası sağlamak için kullanılır. Koruma sağlamak için çoğu zaman kutu şeklinde bir kapakla kaplanır. Kısaca fiber optik kabloların korunmasını ve bu kabloların yönetimi için merkezi bir nokta sağlar. Panellerin üzerlerinde konnektör yuvaları bulunur. Kabloya bağlanan pigtailler bu yuvalara takılan konnektörlere bağlanır. Fiber bağlantılar panelin dış tarafında kalan konnektörlerin diğer ucundan patch cordlarla kabinet içinde dağıtılır. 

Patch panelin çeşidine göre üstünde bağlanılacak konnektör sayısı 4,8,12,24,48 şeklinde olabilir. Adaptör girişine göre SC-Duplex/LC-Quad, SC-Simplex/LC-Duplex türleri bulunmakta ayrıca patch panellerin genişliği 1U ya da 2U olabilmektedir.

 

Yeraltı ek kutusu    

Fiber optik kabloların yer altında birleştirilmesi veya bölünerek farklı yönlere dağıtılması gerektiğinde yeraltı ek kutuları kullanılır. Yeraltı ek kutuları içerisindeki malzemeleri her türlü dış koşuldan (su, nem, ani sıcaklık değişimi, fiziksel darbeler) yalıtacak şekilde tasarlanır. Yeraltı ek kutusunun kablo giriş ve çıkışları kurulum tamamlandıktan sonra ısıyla daralan plastik manşonlar kullanılarak mühürlenir. Kablolar birbirine eklendikten sonra ek kasetleri ve kabloların sıyrılmış kısımları ek kutularına yerleştirilir ve kutu mühürlenerek korunaklı bir hale getirilir.

Fiber optik yeraltı kutuları, ek yapılmış fiberlerin saklama amacıyla kullanıldığı ek kasetlerin kapasitesine, sayısına ve boyutuna bağlı olarak, ayrıca fiber kabloların girişini sağlayan portların sayısına ve boyutuna bağlı olarak farklı çeşitleri bulunmaktadır. Örneğin,yeraltı ek kutuları içerisinde bulundurdukları ek kasetlerinin sayılarına göre 4,6,12,24,48 kasetli ; ek kaseti kapasitesine göre (ek koruyucu sayısı) 24,96,144,168 şeklinde olabilirler.

 

Sfpturkiye.com ve Kreasis.com adreslerinden Fiber Optik Ürün ve Network ürün grubumuzu inceleyebilirsiniz. Uygun fiyat teklifi istemek ya da satın almak için; (0212) 2705737 (SFP) – (0212) 2705732 (KREA)  numaralarını arayarak yada info@sfpturkiye.com satis@kreasis.com e-posta adreslerinden irtibata geçebilirsiniz. Satış temsilcilerimize  0505 077 57 37–0555 090 87 37 numaralarından ulaşabilirsiniz.

 

www.sfpturkiye.com

www.sfpturkey.com.tr

satis@sfpturkey.com.tr

info@sfpturkey.com.tr

gemaxxnetwork.com

gigacomturkey.com

02122705732 – 02122705737

Related Posts

Yorumunu kaldır