Hesabım
USD
SEPETİNİZ 1 ÜRÜN - $0.00
Anasayfa Ürün Tanıtımı Telekomünikasyon Sektöründe Fiber Optik Kablo Kullanımı

Telekomünikasyon Sektöründe Fiber Optik Kablo Kullanımı

- SFPTurkiye Editor

Fiber optik kablolar, telekomünikasyon sektöründe uzun mesafeli telefon hatlarında ve bilgisayarları yerel alan ağları içinde birbirine bağlamak için kullanılmaktadır. Bir fiber optik kabloda, ışık sinyalleri, iç yansıma yoluyla ışık yayan diyotlardan veya yarı iletken lazerlerden ince plastik veya cam elyafları aracılığıyla iletilir.

1966 yılında İngiltere’de yaşayan iki elektrik mühendisi (Charles Kao ve George Hockham), telekomünikasyon sektöründe fiber optik kabloların kullanılmasını önerdi ve yirmi yıl içinde, silika cam elyafları, kızılötesi ışık sinyallerinin, güçlendirilmeye gerek kalmadan 100 km (60 mil) veya daha uzun mesafede seyahat edebilecek kadar yeterli saflıkta üretilmeye başlandı.

Telekomünikasyon sektöründe fiber optik kablolarının geleneksel koaksiyel kablolara göre elektromanyetik parazitlere karşı bağışıklık, düşük malzeme maliyeti, yüksek iletim kapasitesi, veri güvenliği ve düşük sinyal zayıflaması gibi avantajlarının olması, fiber optik kablolarının kullanımının artmasında da etkili olmuştur.

Fiber Optik Kabloların Yapısal Özellikleri

Fiber optik kablolar genellikle bir dizi koruyucu katmana gömülü bir çekirdekten oluşur. Kablo çekirdeği, optik fiberlerle çevrelenmiş katı veya telli merkezi güç elemanı içerir; bunlar ya sert bir çekirdek tüp içinde gevşek biçimde düzenlenir ya da yastıklı, esnek bir dış kılıf içine sıkıca paketlenir.

Fiber optiğin temel ortamı, bazen plastikten, ancak çoğunlukla camdan yapılan kıl kadar ince bir fiberdir. Tipik bir cam optik fiber, 125 mikrometre (μm) veya 0,125 mm (0,005 inç) çapa sahiptir. Bu aslında kaplamanın veya dış yansıtma tabakasının çapıdır. Çekirdek veya iç iletim silindiri, 10 μm kadar küçük bir çapa sahip olabilir. Toplam iç yansıma olarak bilinen bir işlemle, fibere ışınlanan ışık ışınları, önemli ölçüde az zayıflama veya yoğunlukta azalma ile büyük mesafeler boyunca çekirdek içinde yayılabilir. Uzaklıktaki zayıflama derecesi, ışığın dalga boyuna ve fiberin bileşimine göre değişir.

Tek Modlu Fiber (SMF) ve Çok Modlu Fiber (MMF) olmak üzere iki tip fiber optik kablo vardır. İkisi arasındaki temel fark çekirdeğin boyutudur. MMF (multi mode fiber), ışığın çok sayıda yayılmasını sağlayan daha geniş bir çekirdeğe sahiptir. SMF (single mode fiber), ışık sinyalinin yayılmasına izin veren çok dar bir çekirdeğe sahiptir.

Fiber Optik Kablolarda Katman Özellikleri

Cekirdek; Bu, cam veya plastik olsun, fiberin ışık geçirme alanıdır. Çekirdek ne kadar büyükse, fibere o kadar fazla ışık iletilecektir.

Zırh/ Ekran

Korugasyonlu Çelik Bant: Arttırılmış̧ mekanik dayanıklılık ve kemirgenlere karşı koruma sağlarlar. Ayrıca radyal yönde su sızdırmazlığı sağlarlar.
Çelik Tel/ Çelik Bant Zırh: Kabloyu kemirgenlere, mekanik zorlamalara ve darbelere karşı korurlar.
Alüminyum Bant: Radyal yönde su sızdırmazlığı sağlarlar.

Kılıf

Bina dışı uygulamalarda polietilen kılıf kullanılır. Bina içi uygulamalarda ise, kılıf malzemesi LSOH, LSZH (Low Smoke, Zero Halogen), LSHF (Low Smoke, Halogen Free) olarak tanımlanan özel bileşenlerdir. Bu tip malzemelerin duman emisyonu, PVC ve polietilen malzemelere göre çok azdır. Ayrıca kemirgenlere ve kimyasallara karşı koruma amaçlı olarak, kılıf üzerine polyamid uygulaması da yapılabilir.
Çekirdeği çevreleyen koruyucu katmanların sayısı ve türü, kablonun amaçlandığı kullanıma bağlıdır. Genel olarak, çekirdek, uzun mesafelerde iletimi iyileştirmek için bir bakır tabakası ile kaplanır, ardından suyun liflere geçişini engellemek için bir malzeme (örneğin alüminyum folyo) ile kaplanır. Çekme mukavemeti için çelik tel veya teller eklenir ve daha sonra tüm kablo stabilite için bir polietilen kılıf içine sarılır, kullanılacak alana göre kaplama malzemeleri değişkenlik gösterebilir.

Fiber Optik Kablo Kaplama Malzemeleri

PE (Polyethylene), aşınmaya karşı dayanıklı kablolardır. Hava koşullarına karşı çok iyi dayanıklılık sağlar ve yüksek sıcaklık aralığında iyi elektriksel özelliklere sahiptir. PE, harici fiber optik kablolar için standart kılıf malzemesidir.

PVC (Polyvinyl Chloride ) daha uygun fiyatlı, sağlam, esnek ve aleve dayanıklı bir malzemedir. Çeşitli ortamlarda ve uygulamalarda kullanılabilecek şekilde formüle edilebilir. Hem iç hem de dış mekan kabloları için dış kılıf malzemesi olarak kullanılır.

PVDF (Polyvinyl Difluoride), performans olarak PE’den daha iyidir. Yangında alevlenme daha geç olur ve daha az duman çıkar.

LSZH (Low Smoke Zero Halogen), en pahalı dış kılıf malzemesidir. Yanma sırasında toksik ve aşındırıcı maddeye dönüşebilen halojenli malzemeler içermez. LSZH malzemeleri, iç mekanlarda kullanılmak için uygun olan bir malzemedir.

Fiber optik kablolar kullanılacak yere göre tercih edilmelidir ve kablonun özellikleri kullanılacak alana göre dikkate alınmalıdır. Günümüzde kullanılan fiber optik kablolar çok çeşitlilik göstermektedir.

Fiber optik kabloları aşağıdaki şekilde iki gruba ayırabiliriz; Standart tip fiber optik kablolar ve Breakout tipi fiber optik kablolar
Standart Tip Fiber Optik Kablolar

  • Tek Tüplü, Tek Kılıflı Zırhlı PE Fiber Optik Kablo
  • Tek Tüplü, Tek Kılıflı Zırhlı Havai Fiber Optik Kablo
  • Tek Tüplü, Tek Kılıflı Nonmetalik Zırhsız LSOH- PE Fiber Optik Kablo
  • Tek Tüplü, Tek Kılıflı Nonmetalik Zırhlı LSOH-PE Fiber Optik Kablo
  • Tek Tüplü, Çift Kılıflı Zırhlı LSOH- PE Fiber Optik Kablo
  • Çok Tüplü, Tek Kılıflı Zırhlı Havai Fiber Optik Kablo
  • Çok Tüplü, Tek Kılıflı Nonmetalik Zırhsız LSOH-PE Fiber Optik Kablo
  • Çok Tüplü, Çift Kılıflı Zırhlı LSOH- PE Fiber Optik Kablo
  • Çok Tüplü, Tek Kılıflı Zırhlı LSOH-PE Fiber Optik Kablo

Breakout Tipi Fiber Optik Kablolar

  • Harici (Outdoor) Breakout Kablolar
  • Dahili (Indoor) Breakout Kablolar

 

Yaygın Kullanılan Standart Tip Fiber Optik Kablolar

 

Çok Tüplü Fiber Kablo (Loose Tube)

Çok tüplü fiber optik kablolar 1 ila 12 arasında kaplanmış fiber barındıran bir veya daha fazla sert tampon tüpü içerir. Sert tampon tüpleri ayrıca lifler için titreşim ve nem koruması sağlamak için bir jel ile doldurulur. Lifler, kabloya ters sarmal bir şekilde sarılan ve aslında kablonun dış kılıfından daha uzun olan borularda gevşek bir şekilde uzanır. Bu düzenleme, kabloyu takarken dış kılıfta az miktarda esnemeye izin verir. Gevşek tüplü kablo, zorlu dış ortam kullanımı için tasarlandığından, OSP yapımında en sık kullanılır.

Gevşek Tüp, Sıkı Tamponlu Fiber Optik Kablo (Tight-Buffered Fiber)

Fiber optik kablolar, gevşek tüp içinde yapılır ve sıkı tamponlanır. Son yirmi yılda, sıkı tamponlu fiber optik kablonun hem iç hem de dış mekan uygulamaları için uygun olduğu yeterince kanıtlanmıştır. Ana nedenlerden biri, sıkı tamponlu kabloların, yüksek performanslı fiber optik uygulamalarında var olan çeşitli gereksinimleri karşılayan hızlı, kolay ve ekonomik sonlandırma sağlamasıdır. Dağıtım fiber optik kablo da sıkı tamponlu bir tasarımdır ve birden çok fibere sahip tek bir sonlandırma noktası gerektiren uygulamalar için idealdir. Bu nedenle, sıkı tamponlu fiber dağıtım kablosu genellikle bina içi omurga ve bina içi kampüs konumlarına kurulur ve iç ve dış mekan uygulamaları için plenum ve yükseltici dereceli fiber kablolar sağlar.

Breakout Fiber Kablo

Breakout Fiber Optik Kablo, tümü bir dış kılıf içinde bir arada bulunan çok sayıda simpleks fiber içerir. Breakout tasarımı ek güç sağlar ve standart dağıtım fiber kablodan önemli ölçüde daha büyüktür.

Breakout Fiber Optik Kablo, her bir simpleks fiber tel ayrı ayrı güçlendirildiği için ayrı fiber hatlara bölünme seçeneğine sahiptir; Dış kılıfın içindeki simpleks fiber kırılabilir ve yama paneli ihtiyacını ortadan kaldırarak yama kablosu olarak kullanılabilir. Ayrıca, Breakout Fiber Optik Kablo, fiberi korumak ve çoklu birimli kopmaları mümkün kılmak için genellikle bir fanout kitiyle birlikte kullanılır.

Breakout Kablo, LZSH kılıfına sahip ve tümü birden tek bir dış kılıfla kaplanmış olan,
kırılması zor, bükülebilen, yalıtkanı sağlam, kimyasallara dayanıklı, esnek, kolay montaj özellikli fiber kablodur.

2F, 4F, 8F, 12F seçenekleri mevcuttur. İçerideki her bir Fiber optik kablo SC/FC, LC/FC, SC/SC, LC/LC, FC/FC, SC/LC konnektörle sonlandırılarak, istenilen metrajlarda Breakout Patch Cord yapılabilmektedir.

Ayrıca elektrik ve diğer sinyalleri bağlayan fiber optik veri kablosu sanayi, kamera , LAN, video, telefon veya müşteriye özel uygulamalarda da kullanılır.

Zırhlı (metalik) Fiber Optik Kablolar (Armoured Cable)

Fiber optik iletişim teknolojisinin hızla gelişmesi ve FTTX trendi ile birlikte, bina içi fiber optik kabloların binaların arasına ve içine döşenmesi giderek daha fazla gereklidir. Tipik iç mekan zırhlı fiber kablo türleri arasında GJFJV, GJFJZY, GJFJBV, GJFJBZY, GJFDBV ve GJFDBZY bulunur. Harici kullanımı fiber kablo ile karşılaştırıldığında, iç mekan fiber kablo daha az sıcaklık ve mekanik stres yaşar, ancak yanmayı geciktirici olması ve yanma durumunda düşük seviyede duman yayması gerekir. Ve iç mekan zırhlı fiber optik kablo, küçük bir bükülme yarıçapına izin vererek dikey kuruluma uygun hale getirilmesini ve kolayca kullanılmasını sağlar.

Zırhlı fiber kablo, dahili zırhlı fiber kablo ve harici zırhlı fiber kablo olarak ikiye ayrılır.

Dahili Zırhlı Fiber Kablonun Özellikleri

* İyi mekanik özellik ve çevre özelliği.
* Yumuşak, çeviklik, bağlantı için kolaylık.
* Esnek ve Kullanımı Kolay
* Geliştirilmiş Zayıflatmalı Kablolar Mevcuttur
* Zorlu ortamlara ve insan yapımı hasarlara uyum

Harici zırhlı fiber kablo, optik fiberin karmaşık dış ortamda güvenle çalışmasını sağlamak için yapılmıştır. Dış Mekan Zırhlı fiber kabloların çoğu, tüm kablonun ortasında güçlendirme elemanıyla gevşek tampon tasarımına sahiptir, gevşek borular merkezi güçlendirme elemanını çevreler. Gevşek tüpün içinde su geçirmez jel dolgulu, kullanılan tüm kablo malzemeleri ve farklı bileşenler arasında (sadece gevşek tüpün içinde değil) kablonun içinde jel olması, tüm kablonun suya dayanıklı olmasına yardımcı olacaktır.

Harici Zırhlı Fiber Kablonun Özellikleri

* Mükemmel zayıflama performansı
* Nem koruması için kuru su engelleme
* Hava ve UV koruması için polietilen ceket
* Koparma kitleri mevcuttur
* Oluklu Çelik Bant
* Kemirgene Dayanıklı
* Su bloğu jeli mevcuttur

Zırhlı fiber kablo, sağlam bir kabloya ihtiyaç duyulan ve kemirgenlere karşı direnç için doğrudan gömülü dış tesis uygulamalarında kullanılır. Zırhlı fiber optik kablo, genellikle doğrudan gömme uygulamaları için gerekli olan, örneğin kayalık topraklarda, ezilmiş yüklere karşı dayanıklıdır. Zırhlı fiber kablo için bir başka uygulama da, kabloların zeminin altına yerleştirildiği ve fiber kablonun ezilmesinden endişe duyulan veri merkezleridir. İç mekan zırhlı fiber optik kablolar metal olmayan zırhlara sahip olabilir. Metalik zırhlı fiber kablo iletkendir, bu nedenle uygun şekilde topraklanmalıdır.

https://www.sfpturkiye.com

http://sfpturkey.com.tr

satis@sfpturkey.com.tr

info@sfpturkey.com.tr

https://gigacomturkey.com

https://gemaxxnetwork.com

02122705732 – 02122705737

Related Posts

Yorumunu kaldır